Blinken: Hamas k americkému plánu prímeria v Gaze navrhol aj nevykonateľné zmeny

Palestínske militantné hnutie Hamas vo svojej odpovedi na americký plán prímeria v Pásme Gazy samo navrhlo viacero zmien. Niektoré z nich sú vykonateľné, niektoré nie, vyhlásil v stredu minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v Katare.

Blinken vo Fínsku Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Plán na prímerie predložil 31. mája americký prezident Biden. Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie prísunu humanitárnej pomoci do tejto enklávy.

Hamas a Palestínsky islamský džihád v utorok večer deklarovali „svoju pripravenosť“ dosiahnuť dohodu o trvalom prímerí v Gaze, podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa však Hamas odmietol americký plán, pričom „zmenil všetky hlavné a najvýznamnejšie parametre“.

V podobnom duchu sa v stredu vyjadril aj šéf americkej diplomacie Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s katarským premiérom Muhammadom binom Abdarrahmánom Ál Sáním v Dauhe.

„Hamas mohol odpovedať jediným slovom: áno. Namiesto toho čakal takmer dva týždne a požiadal o mnohé zmeny. Niektoré zmeny sú uskutočniteľné, niektoré nie,“ povedal Blinken. Bližšie informácie, o aké zmeny by mohlo ísť, neuviedol, vyjednávači sa však podľa neho budú naďalej snažiť uzavrieť dohodu.

Upozornil aj na jednu skutočnosť z rokovaní, počas ktorých jedna zo strán opakovane mení a predkladá svoje vlastné požiadavky vrátane zmien v záležitostiach, s ktorými sama predtým súhlasila. To podľa Blinkena vyvoláva otázku, či táto strana „postupuje v súlade s dobrými úmyslami alebo nie“.

„Je načase, aby sa prestalo vyjednávať a začalo sa prímerie. Môže sa stať, že Hamas bude naďalej hovoriť „nie“. (Potom) si myslím, že všetkým na svete bude jasné, že je to na nich a že sa rozhodli pokračovať vo vojne, ktorú začali,“ dodal americký minister.

Spojené štáty podľa neho v najbližších týždňoch predstavia „kľúčové prvky plánovania vrátane konkrétnych nápadov, ako zvládnuť riadenie, bezpečnosť a rekonštrukciu“ povojnového Pásma Gazy.

(guardian, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok