Pápež František upozornil lídrov G7 na úskalia umelej inteligencie

Pri vývoji a využívaní umelej inteligencie (AI) má byť ľudská dôstojnosť na prvom mieste, uviedol pápež František v príhovore lídrom najvyspelejších ekonomík združených v G7. Zároveň varoval, že pri takejto výkonnej technológii hrozí, že sa samotné ľudské vzťahy premenia na obyčajné algoritmy.

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

František, ktorý sa ako vôbec prvý pápež zúčastnil na samite G7, povedal, že politici sa musia ujať vedenia v tom, aby zabezpečili, že umelá inteligencia zostane zameraná na človeka, aby rozhodnutia o tom, kedy použiť zbrane alebo dokonca menej smrteľné nástroje, vždy robili ľudia a nie stroje.

„Odsúdili by sme ľudstvo na budúcnosť bez nádeje, ak by sme ľuďom odobrali schopnosť rozhodovať o sebe a svojich životoch tým, že by sme ich odsúdili na to, aby boli závislí na voľbe strojov,“ povedal na samite v Taliansku. Ako dodal, „potrebujeme zabezpečiť a chrániť priestor pre riadnu ľudskú kontrolu nad rozhodnutiami, ktoré robia programy umelej inteligencie, od toho závisí samotná ľudská dôstojnosť.“

Tiež ich vyzval, aby definitívne zakázali používanie smrtiacich autonómnych zbraní, hovorovo známych ako „zabijacké roboty“. „Žiadny stroj by sa nikdy nemal rozhodnúť vziať život ľudskej bytosti,“ povedal.

(sita)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok