Múry veľvyslanectiev SR a Maďarska posprejovali odkazom na Srebrenicu

Číslo 8 372, oficiálny počet obetí genocídy v Srebrenici v Bosne a Hercegovine z roku 1995, ktosi v piatok nasprejoval na múry slovenského a maďarského veľvyslanectva v Sarajeve. Stalo sa tak tri týždne po tom, čo Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu o vyhlásení medzinárodného dňa na pamiatku jej obetí.

hroby náhrobky memoriálne pamätné centrum cintorín obete srebrenická masakra Hroby v Memoriálnom centre v Potoeari neďaleko Srebrenice

Maďarsko bolo medzi 19 krajinami, ktoré sa pripojili k Srbsku a hlasovali proti rezolúcii, Slovensko zas bolo medzi 68 krajinami, ktoré sa hlasovania zdržali. Polícia sarajevského kantónu v ten istý deň potvrdila pre RFE/RL, že vyšetrovanie prípadu ukončila a incident klasifikovala ako vandalizmus. Nezáväzná rezolúcia Valného zhromaždenia OSN odsudzuje popieranie genocídy v Srebrenici ako historickej udalosti a odsudzuje činy, ktoré velebia ľudí odsúdených za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu.

Masaker v Srebrenici z júna 1995 vykonali príslušníci armády Republiky srbskej a v roku 2007 ho Medzinárodný súdny dvor v Haagu označil za genocídu. V súvislosti s genocídou bolo odsúdených viac ako 50 ľudí vrátane vtedajšieho prezidenta Republiky srbskej Radovana Karadžiča a veliteľa jej armády Ratka Mladiča.

(rfe/rl, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok