Rakúsko podnikne právne kroky proti nariadeniu EÚ o obnove prírody

Rakúsko podnikne právne kroky proti nariadeniu EÚ o obnove prírody, prisľúbila Rakúska ľudová strana (ÖVP). Za toto nariadenie hlasovala aj rakúska ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová – v rozpore s kancelárom Karlom Nehammerom a vládou.

Ministri životného prostredia štátov Únie formálne prijali nariadenie, ktoré je súčasťou Európskej zelenej dohody (Green Deal). Počas hlasovania ho podporila aj rakúska ministerka Gewesslerová zo strany Zelených, čo napokon umožnilo jeho prijatie. V Rakúsku to však rozhnevalo koaličného partnera ÖVP.

Kancelár Nehammer (ÖVP) oznámil, že vláda na európskom súde podá sťažnosť proti „nezákonnému“ hlasovaniu. „Nikto nie je nad zákonom,“ uviedol vo vyhlásení s tým, že v Rakúsku podá na Gewesslerovú samostatné trestné oznámenie s argumentom, že „zneužila svoju funkciu“ a podľa neho konala vedome v rozpore s ústavou.

Ministerka rozhodnutie hlasovať za nariadenie zamerané na obnovu zničených ekosystémov označila za odvážne a legálne. „Dnešné rozhodnutie je víťazstvom prírody,“ zdôraznila.

(afp, tasr)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok