Vláda chce vraj možnosť utajiť akúkoľvek informáciu. Mimovládky spustili petíciu

Mimovládne organizácie Nadácia Zastavme korupciu, Via Iuris a Slovensko.Digital spustili hromadnú pripomienku. Žiadajú zastavenie chystanej vládnej legislatívnej zmeny, ktorá podľa nich obmedzuje ústavné právo občanov na prístup k informáciám.

448241612_1027743298920287_8390350895625634028_n Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo vnútra podľa trojice mimovládok zavádza cenzúru na poskytovanie informácií nepriamo prostredníctvom návrhu zákona o kritickej infraštruktúre. V reakcii na to spustili petíciu a plánujú podať hromadnú pripomienku s cieľom zabrániť prijatiu tejto zmeny.

Rezort vnútra predložil do pripomienkového konania zákon o kritickej infraštruktúre, ktorým zosúlaďuje slovenskú legislatívu s európskou. Nepriamo však novelizuje aj zákon o ochrane utajovaných skutočností, kde zavádza nový pojem „limitovaná informácia“, ktorý nie je požadovaný Európskou úniou.

“Takou bude každá informácia, ktorej zverejnenie by mohlo narušiť činnosť alebo dôveryhodnosť orgánu verejnej moci, a teda v podstate akákoľvek skutočnosť,” hovorí Ľubomír Daňko z Nadácie Zastavme korupciu.

V praxi by to údajne znamenalo, že ministerstvo obrany bude môcť prakticky každú informáciu označiť za „limitovanú“, a tým pádom ju nesprístupniť podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Novela má zapríčiniť, že občania údajne nebudú mať nárok na informácie, a či ich dostanú, bude podľa predstaviteľov tretieho sektora závisieť len na svojvôle úradníkov.

Okrem toho ministerstvo navrhuje, aby štátne orgány mohli utajiť aj zoznamy informácií, ktoré sú považované za „limitované informácie“. Tým pádom sa podľa ich slov verejnosť ani nedozvie, ktoré informácie boli označené za limitované.

Mimovládne organizácie spustili hromadnú pripomienku, aby sa mohli zapojiť do medzirezortného pripomienkového konania a pokúsili sa presadiť úplné vypustenie inštitútu „limitovanej informácie“ z návrhu zákona alebo aspoň jeho prísnu úpravu. Cieľom je zabezpečiť, aby „limitovanou informáciou“ nemohlo byť čokoľvek, čo môže ohroziť dôveryhodnosť štátneho orgánu.

“Právo na prístup k informáciám je ústavným právom a práve ústava stanovuje rámce na jeho obmedzovanie. Možnosť akúkoľvek informáciu označiť za limitovanú informáciu, ktorá môže ohroziť dôveryhodnosť štátneho orgánu, je príliš široká a dáva priestor pre svojvôľu orgánom štátnej správy. Je možné, že takáto zákonná úprava by testom ústavnosti neprešla.” dodala Katarína Batková z VIA IURIS.

(let)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok