Le Penovej strana vo Francúzsku vedie v troch predvolebných prieskumoch

Le Penovej strana vo Francúzsku vedie v troch predvolebných prieskumoch pred ľavicovým blokom Nový ľudový front (NFC) aj stranou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Obroda (RE).

Marine Le Penová Marine Le Penová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Spoločnosť IFOP v prieskume pre komerčného vysielateľa TF1 a denník Le Figaro uviedla, že Národné združenie (RN) by si mohla zaistiť 34 percent hlasov, zatiaľ čo NFC získa 29 percent a RE 22 percent.

Ďalší prieskum od spoločnosti Harris Interactive priblížil, že RN by mohla dosiahnuť 33 percent, ľavicová NFC 26 percent a Macronov RE 21 percent.

Tretí prieskum od inštitútu Opinionway , by podľa získaných údajov taktiež umiestnil stranu RN na prvé miesto s 35 percentami hlasov, za ňou by nasledovala opäť NFC so ziskom 27 percent hlasov a strana RE s 20 percentami.

Simulované hlasovanie neumožňuje presnejšie predpovedať percentá strán ani rozloženie síl vo voľbách, nakoľko ide o dvojkolové väčšinové hlasovanie, ktoré prebieha v obvodoch.

Americká spoločnosť Harris pole však už vytvorila aj hrubý odhad rozdelenia kresiel. Pre stranu RN a jej koaličných partnerov by to mohlo byť približne 235 až 280 kresiel, a tak by strane chýbalo minimálne deväť ďalších na to, aby mala absolútnu väčšinu.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok