Ukrajinská armáda môže použiť rakety dlhšieho doletu od USA na zasiahnutie cieľov v Rusku aj mimo frontových línií

Ukrajinská armáda môže použiť rakety dlhšieho doletu od USA na zasiahnutie cieľov v Rusku aj mimo frontových línií pri Charkovskej oblasti, ak koná v sebaobrane. Uviedol to predstaviteľ amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

Prezident Joe Biden pôvodne zmiernil obmedzenia na použitie americkej munície Ukrajinou, aby dokázala ubrániť svoje druhé najväčšie mesto Charkov pred silnou paľbou ruských rakiet.

Rusko ostreľuje ukrajinské ciele spoza svojej hranice a svoje územie považuje za bezpečnú zónu, uviedol Ryder. „Keď vidíme, že tieto sily vykonávajú takéto operácie spoza hranice, vysvetlili sme, že Ukrajina môže a má právo paľbu opätovať, aby sa bránila,“ povedal novinárom na brífingu.

„Nie je to o geografii. Je to o zdravom rozume,“ uviedol ďalší hovorca rezortu Charlie Dietz. „Ak Rusko útočí alebo sa chystá útočiť zo svojho územia na Ukrajinu, dáva zmysel povoliť Ukrajine vrátiť úder silám, ktoré na ňu útočia spoza hranice.“

Dietz doplnil, že ukrajinské sily môžu použiť systémy protivzdušnej obrany dodané Spojenými štátmi na zostrelenie ruských lietadiel, aj keď sú v ruskom vzdušnom priestore, ak sa chystajú strieľať do ukrajinského vzdušného priestoru.

(ap, tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok