Blanár: Integrácia Srbska do EÚ môže napomôcť zaceliť rany na západnom Balkáne

Blanár: Integrácia Srbska do EÚ môže napomôcť zaceliť rany na západnom Balkáne. Srbsku tlmočil podporu Slovenska v prístupových rokovaniach do EÚ s cieľom dosiahnuť posun otvorením ďalšieho hodnotiaceho rámca pre oblasť konkurencieschopnosti.

04_blanar_MZ Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: Matúš Zajac

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa na okraj zasadnutia neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu v Rakúsku stretol so srbským rezortným kolegom Markom Djuričom.

SR sa aktívne angažuje na západnom Balkáne a dlhodobo podporuje európsku integráciu jednotlivých štátov, uviedlo MZVEZ. Podľa Blanára je Srbsko z tohto pohľadu „veľmi dôležitá krajina a jeho integrácia do EÚ môže významným spôsobom napomôcť zaceliť rany, ktoré sú v tomto regióne pomerne silné“. Pripomenul, že prístupové rokovania so Srbskom boli otvorené v roku 2014 a prebiehajú dodnes.

Ministri na bilaterálnom stretnutí v piatok vyzdvihli úroveň slovensko-srbských vzťahov a vyjadrili záujem o ich posilnenie predovšetkým v obchodnej a ekonomickej oblasti. Blanár tiež svojho srbského kolegu informoval o aktivitách slovenskej vlády v oblasti ekonomickej diplomacie.

„V Báčskom Petrovci sme zriadili nový honorárny konzulárny úrad s pôsobnosťou pre územie Vojvodinského autonómneho kraja, kde tvoria tretiu najpočetnejšiu národnosť práve Slováci,“ uviedol šéf diplomacie SR s tým, že úrad bude prínosom nielen pre ekonomickú spoluprácu oboch štátov, ale aj v starostlivosti o slovenskú krajanskú komunitu.

S Djuričom hovoril aj o oficiálnej návšteve Srbska. Na jeseň tohto roka sa tiež plánuje rokovanie delegácií ministrov zahraničných vecí.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok