Priame zahraničné investície do Číny za prvých päť mesiacov 2024 prudko klesli

Priame zahraničné investície do Číny za prvých päť mesiacov 2024 prudko klesli, až o 26,8 percenta na 412,5 miliardy čínskych jüanov (53,16 miliardy eur). Ukázali to údaje čínskeho ministerstva obchodu. Ide pritom o rekordný pokles za prvých päť mesiacov roka.

Približne 12,2 percenta z celkovej sumy alebo 50,41 miliardy CNY išlo do technologicky vyspelých výrobných odvetví, čo predstavuje nárast o 2,7 percentuálneho bodu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Zahraničné investície do výroby tzv. inteligentných spotrebiteľských zariadení medzitým vzrástli o 332,9 % a do technických služieb o 103,1 percenta. Štatistiky odhalili tiež, že PZI z Nemecka sa v období január – máj 2024 zvýšili o 24,2 percenta .

Ak vezmeme do úvahy len máj, do krajiny pritiekli priame zahraničné investície vo výške 52,3 miliardy CNY, čo je pokles z 58,5 miliardy CNY v apríli.

(tasr, businesstimes)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok