Luxemburský veľkovojvoda v októbri začne prenášať vladárske právomoci

Luxemburský veľkovojvoda v októbri začne prenášať vladárske právomoci na svojho syna Guillauma, Henrich I. si zrejme pripravuje pôdu pre svoju abdikáciu. Odovzdávanie moci bude pravdepodobne trvať niekoľko rokov.

Henrich I., vášnivý športovec s majetkom odhadovaným na miliardy dolárov, prevzal korunu v roku 2000 po tom, čo po 36 rokoch vládnutia abdikoval jeho otec veľkovojvoda Ján. Luxembursko s asi 600-tisíc obyvateľmi je konštitučnou monarchiou.

Veľkovojvoda má výkonnú moc, ale o legislatívne právomoci prišiel v roku 2008 po tom, čo katolík Henrich odmietol podpísať zákon o eutanázii.

Guillaume je ženatý s belgickou aristokratkou grófkou Stéphanie de Lannoy, s ktorou majú dvoch synov. Študoval vo Švajčiarsku a potom – podobne ako otec – absolvoval elitnú britskú vojenskú vysokú školu Sandhurst.

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok