Kabinet vyhlásil 16 dopravných projektov za strategickú investíciu

Kabinet vyhlásil 16 dopravných projektov za strategickú investíciu. Sú medzi nimi projekty úsekov rýchlostných ciest R4 a R2, diaľnice D1 a D3, modernizácia vybraných úsekov železničných tratí či projekt diaľničného privádzača.

Ako strategická investícia tak boli označené napríklad projekty diaľnica D1 Turany – Hubová, rýchlostná cesta R2 Zacharovce – Bátka, alebo modernizácia železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR.

Štatút strategickej investície mohli získať vďaka už účinnému Zákonu o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície. Ministerstvo dopravy SR tak mohlo predložiť na vládu návrh pripravovaných veľkých infraštruktúrnych projektov, ktoré môžu získať štatút strategickej investície. Rezort očakáva, že príprava a realizácia významných investičných projektov, ktorá trvá pridlho, sa urýchlia.

Strategickou investíciou môžu byť projekty s nákladmi nad 50 miliónov eur, predtým to malo byť nad 100 miliónov eur. Požadovaný podiel verejného vlastníka strategickej investície sa znížil zo 100 percent na 50 percent. Strategickými investíciami majú byť najmä projekty dopravnej infraštruktúry TEN-T.

(sita)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok