Texaská sudkyňa odmietla sobášiť osoby rovnakého pohlavia a podala žalobu

Sudkyňa Dianne Hensleyová povedala, že nestiahne žalobu proti štátnej komisii, ktorá ju verejne sankcionovala za to, že odmietla slúžiť na svadbách osôb rovnakého pohlavia, hoci komisia minulý mesiac stiahla svoje etické varovanie.

GZ8Jjz2aQAAYv6I Americký súd FOTO:X

Sudkyňa Hensleyová žaluje komisiu za porušenie jej kresťanských náboženských práv. V žalobe žiada o vydanie príkazu, ktorým by sa zakázali budúce sankcie, ale nežiada súd, aby zrušil verejné varovanie. Texaský najvyšší súd v júni obnovil Hensleyovej žalobu.

Vyhlásenie súdnej komisie z 9. septembra, v ktorom stiahla svoje varovanie „neuznáva, že sudcovia a zmierovací sudcovia v Texase sa môžu legálne rozhodnúť viesť len svadby osôb opačného pohlavia bez obáv z disciplinárneho postihu,“ napísal v novom súdnom podaní Hensleyovej právnik Jonathan Mitchell.

Hensleyová, ktorá je sudkyňou vo Waco od roku 2015, patrí medzi približne 800 sudcov v Texase. Tí môžu viesť svadby bezplatne alebo za poplatok, ale nie sú povinní tak robiť.

(mja)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok