Riaditeľ SIS: Nedostali sme pokyn na správu o atentáte na premiéra

Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS) vyhlásila, že jej pochybnosti o tom, či si dal údajnú správu vypracovať premiér, stále trvajú.

Pavol Gašpar. Foto: Pavol Zachar/TASR Pavol Gašpar. Foto: Pavol Zachar/TASR

Predsedajúci výboru Peter Šuca (Smer) tvrdí, že riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar situáciu vysvetlil. „V tejto chvíli máme informáciu takú, že existujú spravodajské informácie vo vzťahu k atentátu na Roberta Fica, ktoré slúžia ako podpora pre vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedol po mimoriadnom neverejnom rokovaní výboru na kontrolu SIS.

Kolíková, ktorá zvolanie iniciovala, si myslí, že skutočnosť, na čom SIS v súvislosti s atentátom pracuje, ukáže až budúcnosť. Zopakovala, že svoje podozrenia má stále.

Gašparovmu vysvetleniu nedôveruje ani poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). „Pochybnosti vo mne zbudil minister vnútra a tie pochybnosti vo mne už asi navždy zostanú,“ uviedol.

Riaditeľ SIS Gašpar potvrdil, že výbor zobral na vedomie informácie, ktoré poslancom ponúkol. Dodal, že SIS nedostala pokyn na vypracovanie správy o atentáte, no informácie, ktoré o atentáte má, sprístupňuje prijímateľom zo zákona. V prípade informácií relevantných pre vyšetrovanie ich dáva k dispozícii aj polícii.

František Majerský (KDH) zdôraznil, že spoločnosť potrebuje vedieť, čo presne sa 15. mája v Handlovej stalo. Generálna prokuratúra a polícia by podľa neho mali predstúpiť pred verejnosť a oznámiť, kto je za atentát zodpovedný a ako presne sa stal. Poslanci Progresívneho Slovenska (PS) považujú za dôležité, aby politici koalície nevzbudzovali v občanoch pochybnosti vyjadreniami o činnosti SIS.

„Úlohou opozície je byť podozrievavý, čiže to nie je teraz tak, že my odtiaľto odídeme a budeme tomu veriť. Myslím si, že kontrolný výbor je na to, aby kontroloval,“ dodal poslanec Martin Dubéci (PS). Na výbore podľa neho diskutovali aj o tom, že opoziční poslanci si žiadnu správu nevyžiadali, ako to pred časom vyhlásil premiér Fico.

O objednávke správy SIS hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Neskôr vysvetlil, že svojimi vyjadreniami mal na mysli iba premiérove vyžiadanie správy o ďalších hrozbách na jeho osobu. Fico odmietol, že by si akúkoľvek správu vyžiadal a obvinil z toho opozičných poslancov. Opozícia sa obáva zneužitia údajnej správy proti nej.

(tasr)


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok