Severokórejskí vojaci v Rusku absolvujú výcvik, ich nasadenie sa zrejme blíži

Prítomnosť Severokórejčanov na svojom území nepopiera ani Rusko, zatiaľ však nie je známy spôsob ich budúceho nasadenia.

Zábery z výcvikového priestoru Sergejevka v Rusku. Foto Telegram Zábery z výcvikového priestoru Sergejevka v Rusku. Foto: Telegram/Astra Press, Para Pax

Viaceré videá, ktoré sa v poslednej dobe objavili na sociálnych sieťach, ukazujú desiatky údajných severokórejských vojakov, ktorí sa podľa všetkého pripravujú na nasadenie v rámci rusko-ukrajinského konfliktu.

Denník Washington Post analyzoval viacero takýchto videí a podľa jeho zistení výcvik prebieha na vojenskom cvičisku neďaleko hraníc so Severnou Kóreou. Satelitné snímky, ktoré denníku poskytla spoločnosť Maxar Technologies, ukazujú zvýšenú aktivitu vo výcvikovom priestore v posledných týždňoch.

Na analyzovaných záznamoch vidieť v Sergejevke, vzdialenej viac ako 5000 kilometrov od ukrajinských hraníc, desiatky mužov, ktorí sú zrejme kórejského pôvodu. Vo videu počuť útržky kórejských fráz so severokórejským prízvukom.

Prítomnosť severokórejských vojakov vo svojej krajine tento týždeň nepoprel ani ruský prezident Vladimír Putin. „Je to naše suverénne rozhodnutie. Či už ich využijeme, kde a ako, je naša vec,” uviedol Putin, ktorého citoval server Politico.

Severná Kórea má jednu z najväčších armád na svete s približne 1,2 milióna vojakov, ale väčšina z nich je nedostatočne vybavená a aj živená. Totalitný štát ich využíva skôr ako pracovnú silu než na vojenské operácie.

Vojaci vyslaní do Ruska však sú však podľa Postu, ktorý sa odvoláva na juhokórejskú spravodajskú službu, príslušníkmi elitného armádneho zboru.

Pripomína ale, že je veľmi nezvyčajné, aby Severná Kórea vysielala svoje bojové jednotky do zahraničia, najmä v takom veľkom rozsahu. To vyvoláva obavy, čo chce vodca Kim Čong-un získať od Ruska na oplátku.

Podľa niektorých zdrojov by v Rusku mohlo byť nasadených okolo 10 000 až 12 000 severokórejských vojakov. Zatiaľ však nie je jasné, či sa zúčastnia priamo na bojových operáciách, alebo budú plniť podporné úlohy.

(bra)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok