Záchranári na Slovensku: Kolega nám spravil hanbu a bolesť

BRATISLAVA – Nedokážu sa s tým vyrovnať. Záchranári na Slovensku sú v šoku, že obvineným z napadnutia mladej študentky má byť ich kolega. Viacerí sa pre Bratislavský Štandard vyjadrili, že pociťujú bolesť a hanbu.

dba8fa3d-6ab4-4da0-865b-a61b071f713c Muž podozrivý v prípade zmiznutia študentky VŠMU. Zdroj: TV Markíza

Za zmiznutie 22-ročnej študentky je obvinený zdravotník, ktorý pracoval na bratislavskej záchranke. Na stanici, kde pracoval, chýbali údajne opiáty. Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava sa ohradzuje voči tvrdeniam médií, že v ZZS Bratislava zmizli opiáty. Ako ZZS priblížila, v rámci vykonaných kontrol na všetkých staniciach ZZS Bratislava sa zistila nezrovnalosť v počte psychotropných látok len na jednej stanici. „Po tomto zistení bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ doplnila ZZS.

Nepochopiteľný a barbarský čin, z ktorého je podozrivý profesionálny záchranár, vrhol tieň na celú komunitu. Aj na tú väčšinu z nej, ktorá s empatiou a odovzdane pomáha pacientom v ohrození zdravia a života. „Mnohých záchranárov poznám osobne a viem, s akou pokorou denne pomáhajú ľuďom. Pretože chcú a svoju prácu majú radi. Dnes sú šokovaní tým, že jeden z nich, z ich záchranárskej rodiny, neľudsky ublížil inej ľudskej bytosti. Nedá sa to vziať späť,“ vraví so smutným hlasom bratislavská záchranárka Erika Krčová.

Oslovili sme niektorých záchranárov zo Žiliny, ktorí celú situáciu sledujú. „Ťažko sa nám pracuje. Sme z toho zhrození. Snažíme sa pomáhať chorým, pre nás je podstatou, keď pomôžeme zranenému a teraz sa dozvedáme, že náš kolega – záchranár spravil to, čo spravil. Je to hanba,“ povedal nám žilinský záchranár, ktorý nechcel byť menovaný, nakoľko sa pre média nemôžu vyjadrovať.

V tomto prípade všetkých spája bezmocnosť, hanba a hnev. Bolia však aj nenávistné komentáre, ktoré všetkých záchranárov hádžu do jedného vreca. „Teraz bude každý na nás pozerať, že sme zločinci a nie záchranári. Je to naozaj smutné a veríme, že sa celý prípad čo najskôr objasní a ukončí. Držíme s dievčaťom a s rodinou. Nemajú to ľahké, ale sme s nimi,“ dodáva záchranár.

Ku konaniu svojho zamestnanca sa vyjadrila aj Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava. „Toto konanie odsudzujeme, ale, žiaľ, ako zamestnávateľ nevieme nijako ovplyvniť, keďže sa udialo v čase osobného voľna podozrivého,“ uviedla ZZS.

Študentka sa stratila v nedeľu (10. 9.) nadránom. Našli ju v pondelok v kríkoch pri nemocnici v Bratislave, mala byť omámená. V tom čase mal zadržaný muž v práci dovolenku.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok