Kam ísť v Bratislave na pivo a nezbankrotovať?

BRATISLAVA – Naše hlavné mesto sa v cenách nápojov a jedál rýchlo vyrovnalo blízkym metropolám. Najmä v historickom centre. Je piatok podvečer a vy si chcete po práci zresetovať hlavu? Z piatich ponúk si isto vyberiete, kam zájsť na jedno a za rozumnú cenu.

Ba meštiansky pivovar Bratislavský meštiansky pivovar je lákadlom pre našinca aj turistu. Foto: B.M.P.

Bratislavský Meštiansky Pivovar – Dunajská ulica

Bratislavský meštiansky pivovar na Dunajskej ulici ponúka nielen veľké množstvo jedál, fantastický výber pív, ale aj veľkolepý otvorený priestor. Svoje vychladené pivo si môžete vychutnať v autentickom priestore so skutočne skvelou atmosférou. Proces varenia tunajšieho originálneho piva prebieha klasickou technológiou. Dvojrmutovým spôsobom za použitia tradičných surovín: sladu, vody, chmeľu a kvasníc. Varí sa výlučne z toho najkvalitnejšieho chmeľu pochádzajúceho zo Žateckej oblasti. Okrem najkvalitnejšej technológie, tkvie proces výroby piva aj v duši troch majiteľov – pivných nadšencov, ktorí pred niekoľkými rokmi obzerali po svete koncepty mini pivovarov s reštauráciami. Oni požadovali, aby bolo pivo horké, presne podľa ich chuti. A to páni sladovníci Brauner a Pramuk dokonale vystihli. (Navštíviť môžete aj ich pobočku na Drevenej ulici).

Prazdroj

Plzenský pivovar je zemou zasľúbenou pre ortodoxných milovníkov piva. Pýtate sa prečo? Majú tu prvé tankové pivo na Slovensku a adresu priamo v centre Bratislavy na Mostovej 8. Kapacitu 230 ľudí a ponúkajú „crème de la crème“ plzenského piva uloženého v obrovských medených tankoch, ktoré sú integrálnou súčasťou interiérového dizajnu. Okrem výborne ošetreného piva sa tu môžete aj dosýta najesť a rezervovať si miesto na párty s priateľmi. Jedla je dosť a široký výber pre každého. Ústa už osvieženého štamgasta poteší pravá česká klasika: sviečková na smotane, guláš Prazdroj, pečené kačacie prsia či bravčové pečené – to všetko so zemiakovou knedľou. A ak nie ste príliš hladný, na stole bude dobre vyzerať tatársky biftek alebo krčmárov nakladaný hermelín.

Čierny pes

Pokiaľ ste melancholik a hľadáte intímnejšie priestory, vyskúšajte Čierneho psa. Je to menší štýlový bar, ktorý nájdete v samom srdci Starého Mesta. Bar s veľmi unikátnou a útulnou atmosférou je ideálnym miestom na poriadnu prestávku od uponáhľaného zhonu na ulici. Každého poteší skvelými cenami. Má síce iba 40 miest, takže podvečer je reálny problém nájsť si voľný stôl. Čierny Pes ponúka stabilne Bernarda, vrátane jeho skvelej Čiernej lavíny. Asi od začiatku roku 2015 začali čapovať na striedačku remeselné pivá z populárnych slovenských minipivovarov, napríklad Kaltenecker, Wywar Holíč, Padre Craft, Hellstork. Veľmi ochotný personál vám rád porozpráva niečo o chuti a sile piva, ktoré nepoznáte, aby ste boli aj v pokročilej hodine príjemným spoločníkom. Na jedlo sa sem ale nechodí. K dispozícii je len utopenec, nakladaný hermelín, párky a nátierky.

Dunajský pivovar

Dokážete si predstaviť útulnú piváreň s výborným výhľadom na Bratislavský hrad a Staré mesto? Miesto, ktoré sa jemne kolíše na vlnách Dunaja? Tak presne to je Dunajský pivovar. Zrekonštruovaná loď, v ktorej sa nachádza krásna reštaurácia a malý botel. Keď pôjdete do prízemia Dunajského Pivovaru, všimnite si obrovské tanky na pivo, ktoré sú srdcom celej reštaurácie. Poteší vás aj terasa pre takmer 500 ľudí, kde si môžete vychutnať výhľad na mesto. Celá atmosféra podniku dýcha dobrým pivom a skvelým jedlom a len kúsoček odtiaľ máte veľký park. Okrem reštaurácie s výberom najlepších českých a slovenských jedál vás tam čaká najmä výroba vlastného piva Patrón. Prvá várka tohto nepasterizovaného piva bola uvarená už 3. októbra 2010 v slávnej bratislavskej Patrónke. Trvalo celé štyri roky, kým si toto pivo konečne môžete vychutnať priamo na Dunaji. Pivo Patrón je vyrobené z prvotriednych vyberaných surovín spracovaných špičkovou technológiou a varené podľa tajnej rodinnej receptúry.

Žil Verne

Malá slovná hračka v podobe názvu pubu ponúka viac, než by ste čakali. Krčmička je síce primárne určená viac pre mladých, ale keď ju objavia turisti, iný podnik nehľadajú. Dôvod je jasný. Výborné pivo a pípy, o ktoré sa výčapníci príkladne starajú. Žil Verne ponúka slovenské (aj zahraničné) remeselné pivá (väčšinou 6 píp a niekoľko fľaškových), ale aj pivá, ktoré majitelia špeciálne pripravujú s niektorými sládkami. Alebo ich kočovne varia v niektorom slovenskom pivovare. Majitelia spolu so spriaznenými sládkami už ponúkli pivárskej obci pivá ako Veľký hrdina či Vynález skazy. Najnovšia spolupráca bola s Mirom Bandžuchom (Behind the Hills/ Richtár Jakub), z ktorej vzišiel american stout 20 tisíc míľ pod morom. V podniku je miesto tak pre 30 až 35 hostí, ale posedieť aj postáť si môžete pred podnikom v pasáži či na ulici. Bonusom je skvelá poloha podniku, priamo v centre Bratislavy na vychytenej Panskej ulici. Obsluha býva vždy pozorná, ústretová, chce poradiť. A hlavne, pivo je správne chladené a načapované. Ak ste si vybrali a už máte jedno na stole, tak na zdravie!


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok