Peter Lipa albumom Nola spojil Slovensko a Ameriku

BRATISLAVA – Džezmen Peter Lipa oslávil 80. narodeniny a pripravil pre nás osobný a osobitý darček – album, v ktorom svojím hlasom prepojil americkú a slovenskú hudbu.

PETER_LIPA Peter Lipa je v New Orleans vždy usmiaty. Je to cítiť aj z albumu Nola, Foto: B. Špaček

Spevák Peter Lipa má na slovenskej a českej hudobnej scéne už desaťročia vybudované pevné pozície, a to nielen neúnavným organizovaním Bratislavských džezových dní. Jeho spoluautorskou pýchou je určite aj jedno z prvých česko-slovenských bluesových LP – „Blues z lipového dřeva“, ktoré vzniklo v roku 1984 v Supraphone (spolupráca s Blues bandom Luboša Andršta) a dnes je považované za osvedčenú klasiku. Jeho tvorba zahŕňa viac než 36 platní, z toho 16 radových albumov, kompilácie, anglické verzie, koncertné CD či platne so spomenutým Blues bandom L. Andršta či skupinou T+R band.

V jeho najnovšom albume s názvom CD Nola netreba hľadať šifru, ide len o zažitú skratku mesta New Orleans štátu Louisiana. Lipa totiž navštívil New Orleans už viackrát. Vlani sa tam vydal znova a vyhliadol si tam producenta a bubeníka Jamisona Rossa a štúdio Marigny.

Album Nola tvorilo spočiatku päť demo nahrávok, na ktorých Lipa spieva len za sprievodu gitary. Nápady následne rozposlal svojim slovenským spoluhráčom. Z nich vzniklo päť slovenských verzií: Blíženec, Dobehnúť čas, Užitočný, Niekde som čítal a Čosi. Tie isté demá poslal do USA producentovi Rossovi, ktorý dal dokopy partiu neworleanských muzikantov, za ktorými priletel Lipa v zime 2022. Na dva dni sa všetci zavreli do štúdia, kde pracovali na amerických verziách: Gemini, Sing it, Burning Fever, Somewhere I read, In My Mind. Na CD sú presne v tomto poradí, a tak po slovenskej porcii muziky album akoby začínal znova, len s inými textami, inými muzikantmi a aranžmánmi.

Experiment? Isteže, veď americkí muzikanti ani nevedeli, na čom robia tí slovenskí a naopak. Dopadlo to ale úžasne! Album uzatvára úplne nová verzia 4 kone v NOLA, čiže Balada o štyroch koňoch, kultová pesnička s textom Milana Lasicu známa aj zo slovenských rádií. Práve k tejto piesni existuje aj veľmi pozitívny videoklip (réžia Braňo Špaček), ktorý zachytáva nielen mystériu mesta New Orleans. Precízne dokladá aj bezprostrednosť amerických muzikantov v štúdiu Marigny, ktorý hrajú doslova o dušu.

Celý album je skvelou ukážkou, ako je v hudbe podstatný jej aranžmán a ako odlišne môžu text aj prvotný hudobný nápad chápať a potom rozvíjať muzikanti. Práve táto platňa nám dáva výbornú možnosť ich porovnávať. Cez iný hudobný prístup, postoj aj energiu hudobníkov, ktorí vyrastali v diametrálne odlišnom kultúrnom prostredí. Niekedy sú úpravy aj podobné, ako v skladbách Blíženec a Gemini. Inde americký variant ukazuje hudobnú atmosféru delty rieky Mississippi, Somewhere I Read – Niekde som čítal.

V ďalšom porovnaní sú Američania podstatne uvoľnenejší a odviazanejší než Slováci v Sing It – Dobehnúť čas. To ale môže platiť aj opačne pri do seba zahľadenej Burning Fever a životom kypiacej skladbe Užitočný.

Spojovacím tmelom a mostom, ktorý stal na dvoch kontinentoch, aby preklenul more, je len a len Peter Lipa. Ten je hlasovo stále vo forme. Ukazuje aj o dve generácie mladším muzikantom, že vek je len podivné číslo v pase. Jeho hlas má v sebe empirickú skúsenosť, tvárnosť a silu dlho maľovaného obrazu. Nová verzia Balady o štyroch koňoch zdobí CD Nola. Je krásnou ukážkou spontánnej muzikálnej radosti. Energetickej empatie a súzvuku skvele zohratej kapely. Tá je tak veselá a rozbehnutá, ako sa len dá, hoci basovú gitaru nahradil dominantný nástroj New Orleanskej ulice – suzafón.

Pred slovenským rádiami je pár týždňov zodpovedná úloha. Majú šancu dokázať, že ich hudobný dramaturgovia nie sú len papagáje prevzatej svetovej komercie, ktorá dnes letí. Teraz môžu Slovákom priblížiť aspoň časť tejto platne, keďže pesničky ako Užitočný, Niekde som čítal alebo Blíženec sú dokonalo hrateľné veci. A hlavne sú svedectvom toho, že aj na Slovensku vieme spraviť skvelú, odviazanú a na výborných textoch položenú muziku. Hoci sme si privzali k spolupráci amerických machrov, robíme to nie pre peniaze, ale pre radosť.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok