Dni mesta Vrútky ponúknu skvelý program s viacerými bonbónikmi

VRÚTKY – Dve výstavy, tri podujatia pre verejnosť, slávnostné oceňovanie osobností, koncertné popoludnie, tradičný Vrútocký remeselný jarmok a Služby božie s požehnaním mestu na záver.

1306515303_451848393634387_483834579554316950_n Dni mesta Vrútky sú každoročne veľmi navštevované. Foto: mv

Takto by sa v skratke dal zhrnúť program tohtoročných Dní mesta Vrútky. Všetko sa v tomto turčianskom železničiarskom meste na sútoku Turca a Váhu bude diať od utorka 5. do nedele 10. septembra.

V prvé dva slávnostné dni sa v mestských objektoch uskutočnia vernisáže dvoch výstav, ktoré budú prístupné verejnosti nielen počas celých dní mesta, ale aj po nich. Prvou z nich je putovná výstava Matice slovenskej nazvaná Inšpiratívni matičiari. Výstava, ktorej vernisáž je naplánovaná na 5. septembra o 11:00 v sobášnej sále mestského úradu, je venovaná dvanástim významným osobnostiam, ktoré pôsobili v tejto národnej inštitúcii v minulosti. Tohtoročné 160. výročie založenia Matice slovenskej si tak pripomenú aj obyvatelia Vrútok.

Samospráva nezabudla ani na významnú osobnosť slovenského divadelného ochotníctva, ktorá žila a pôsobila v tomto meste. Ide o ochotníka, režiséra, scenáristu, ale aj tvorcu divadelných masiek a kostýmov Kolomana Slafkovského, ktorého 125. výročie narodenia si Vrútky pripomínajú práve v tomto roku. Výstavu s názvom Koloman Slafkovský – „staviteľ“ vrútockej kultúry, pripravilo mesto Vrútky v spolupráci s Kolomanom Slafkovským ml. a fotografom Michalom Lašutom. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť v každý pracovný deň v priestoroch Stálej expozície železničného mesta Vrútky od stredy 17:00, keď sa uskutoční jej vernisáž.

Prvým z troch sprievodných podujatí Dní mesta Vrútky je podujatie Kam po skončení základnej školy – Študuj dopravu!, ktoré sa každoročne koná na parkovisku pri železničnej stanici. Uskutoční sa aj v druhý septembrový štvrtok, pričom slávnostné otvorenie tohto podujatia je naplánované na deviatu hodinu. Tradičným podujatím je už aj Farmársky deň, ktorý sa tento rok vracia do kultúrnej sály vrútockej synagógy. Výstavu výpestkov regionálnych ovocinárova pestovateľov spestrí program folklórneho súboru Hradisko nazvaný Poďakovanie za úrodu, ktorý verejnosť bude môcť vidieť v piatok o 13:00 pred synagógou.

Poslednou z troch avizovaných akcií je podujatie Nezabudnutí susedia, venované spomienke na obete holokaustu a rasového násilia, ktoré sa uskutoční na tom istom mieste 9. septembra o 10:00 aj za hudobného sprievodu Karin Sarkisjan.

Dňom, ktorý vždy pritiahne do vrútockých ulíc najviac ľudí, je piatok. A to vďaka bohatému hudobnému programu, ktorý zdobí Vrútocký jarmok. Nebude tomu inak ani teraz, keď sa najprv deťom prihovorí Divadlo zo šuflíka s detským predstavením Klauniáda. Potom už nasledujú hudobné formácie Sona Kmet & Band, Bon Jovi Revival Live a HRDZA, ktorej vystúpenie sa začne o 20:00.

Ešte predtým v dopoludňajších hodinách ocení samospráva významné osobnosti a kolektívy, ktoré svojou aktivitou prispeli k budovaniu dobrého mena Vrútok. Milá povinnosť požehnať mestu tento rok vychádza na evanjelického farára a zároveň viceprimátora Mariana Krivuša. Stane sa tak v nedeľu 10. septembra o 9:00 počas Služieb božích v Evanjelickom a.v. kostole Dr. Martina Luthera vo Vrútkach.

„Verím, že si každý príde na svoje. Na príprave jednotlivých podujatí pracovalo veľa ľudí. Myslím si, že Vrútočanov nielen zabavia, ale že sa aj niečo nové o svojom meste spoločne naučíme. Ak niečomu rozkázať nevieme, je to počasie, ale ani to nás v minulosti výrazne nesklamalo, hoci v septembri sa už treba pripraviť na všetko,“ povedal pre Žilinský Štandard primátor Branislav Zacharides.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok