S umeleckým šéfom o novej divadelnej sezóne s troma premiérami

MARTIN – Slovenské komorné divadlo ponúkne v rámci jubilejnej 80. sezóny návštevníkom tri premiéry. Sezóna 2023/2024 s podtitulom RE:VÍZIA zodvihne oponu už čoskoro predstavením Zem pamätá.

4mwpenkk Umelecký šéf SKD Martin Lukáš Brutovský. Foto: Ján Dobrík

Zem pamätá je autorský veľmi úspešný projekt v repertoári SKD. Toto dlhodobo najnavštevovanejšie predstavenie uzatváralo minulú sezónu (pred prázdninami to 29. júna bola famózna bodka za ročníkom 2022/2023) a teraz 5. septembra bude nová sezóna štartovať práve touto inscenáciou o Duchoňovej nesmrteľnosti.

Chýbať však nebudú ani ďalšie osvedčené ťaháky ako Sen noci svätojánskej, Bačova žena, Traja Veteráni, Hráči, Hekuba, Iokasté a ďalšie. Okrem toho sa diváci už teraz môžu tešiť aj na tri premiéry.

Prvá premiéra

Prvou premiérou bude hra Divadelník rakúskeho dramatika Thomasa Bernharda (10. novembra 2023 v Štúdiu). Preklad: Viktória Janoušková, dramaturgia: Róbert Mankovecký, réžia: Michal Hába, herecké obsadenie: Jana Oľhová, Matej Babej, Zuzana Rohoňová, Marek Geišberg, Katarína Dírerová a. h., Jana Nosálová a. h., Tatiana Goldmannová a. h.

„Táto ‚komédia pre nepriateľov divadla‘ je jeho ironickou oslavou. Špecifikom inscenácie je, že hlavnú mužskú postavu bude hrať Jana Oľhová. Tá sa v objavuje v postave herca veľkej štátnej scény menom Bruscon, ktorý sa vyjadruje pohŕdavo nielen o takzvanom vidieckom prostredí, ale aj o divadelníkoch ako takých, obzvlášť mu v žalúdku ležia ženy-herečky. Vo vzťahu k martinskému obsadeniu a k tomu, že Jana Oľhová je ‚dvojdomá‘ herečka (SND a SKD Martin), vyznieva kontext Bernardovej hry mierne provokatívne,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard umelecký šéf SKD Martin Lukáš Brutovský.

Druhá premiéra

Všade-doma-dobre-najlepšie (26. januára 2024 v Národnom dome) je autorský projekt Mariána Amslera, ktorý chce hovoriť o vykorenenej generácii – generácii „pútnikov“, dobrovoľných nomádov, ktorí sú doma všade a nikde.

Text: Marián Amsler a kol., dramaturgia: Róbert Mankovecký, réžia: Marián Amsler, obsadenie: Matej Babej, Ján Dobrík, Eva Gašparová, Tomáš Grega, Lucia Jašková, Barbora Palčíková, Nadežda Vladařová, František Výrostko.

Tretia premiéra

Veľmi zaujímavou inscenáciou budú Kolesá/Wheels (31. mája 2024 v Štúdiu). Text: Peter Lomnický, dramaturgia: Miro Dacho, choreografia: Stanislava Vlčeková, réžia: Jozef Vlk, obsadenie: Ján Dobrík, Eva Gašparová, Michal Gazdík, Marek Geišberg, Tomáš Grega, Lucia Jašková, Ľubomíra Krkošková, Jaroslav Kysel, Alena Pajtinková, Barbora Palčíková, Nadežda Vladařová.

„V Martine pravidelne otvárame aj regionálne témy, ktoré majú potenciál rozprúdiť verejnú diskusiu. Už dávnejšie dramaturg Miro Dacho prišiel s príbehom Závodov ťažkého strojárstva – s témou, ktorá bola politicky využívaná a zneužívaná. Hoci na prvé počutie môže asociovať divadlo dokumentu, vo výsledku pôjde o výrazne rozpohybovaný tvar,“ uviedol ešte pre Žilinský Štandard Lukáš Brutovský.

Dôvetok

Slovenské komorné divadlo, ktoré existuje od roku 1944 (k pôvodnému a terajšiemu názvu sa vrátilo v roku 2003), sa vo svojej 80. sezóne chce na seba pozrieť trochu inou optikou, hľadať impulzy pre vznik nových podôb, polôh divadla. SKD si na spoluprácu prizvalo českého režiséra Michala Hábu (pre ktorého to je prvá práca v činohernom divadle na Slovensku), Mariána Amslera (ktorý bude s SKD prvýkrát pracovať na výsostne autorskom projekte) a Jozefa Vlka so Stanislavou Vlčekovou (s koreňmi v pohybovom divadle).

SKD si vo februári 2024 slávnostným programom pripomenie okrúhle výročie, kde sa divadelne zhodnotí všetkých 80 sezón. V programe by sa mali predstaviť nielen členovia súboru, ale všetci zamestnanci divadla.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok