Výborná správa! Dedinou roka sa stala malebná kysucká obec

KORŇA – Prírodné zaujímavosti, bohaté kultúrne aktivity obce i jedinečná poloha. Dedinou roka 2023 sa stala malebná kysucká obec Korňa.

obec_korna_lokalita_019 Výborná správa! Dedinou roka sa stala malebná kysucká obec. Foto: Obec Korňa

Vyhlasovateľmi národného ocenenia Dedina roka sú od roku 2001 Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia. V tlačovej správe o tom informovala webová stránka súťaže dedinaroka.sk.

O titul Dedina roka 2023 prejavilo záujem 12 výnimočných slovenských dedín, ktoré dosahujú úspechy v rozvoji starostlivosti o vidiek, sú konkurencieschopné, dokážu prinášať inovatívne riešenia do procesu starostlivosti o svoje prostredie a pritom nezabúdajú ani na vlastné tradície a rozmanitosť kultúry.

Práve Korňa podľa národnej hodnotiacej komisie najkomplexnejšie spĺňa princípy a požiadavky hodnotených oblastí v rámci ocenenia Dedina roka 2023. „Cestu k víťazstvu jej vytýčila unikátna poloha v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce umocnená zachovaným osadovým osídlením, ktoré bolo inšpiráciou pre vznik marketingovej značky regionálnej organizácie cestovného ruchu Kysuce, kraj osád. O histórii a kultúre predkov obce Korňa hovorí Múr histórie postavený v jej centre aj Pamätný cintorín obetí hladomoru. Okrem toho sa miestni môžu pochváliť prírodnou zaujímavosťou, ktorou je Korniansky ropný prameň,“ ozrejmila rozhodnutie komisie manažérka ocenenia Zlatica Csontos Šimoňáková z Ministerstva životného prostredia SR pri oznámení výsledkov počas návštevy Korne.

Okrem cestovného ruchu rozvíja Korňa aj spoluprácu s miestnymi spolkami a podnikateľskými subjektmi, pričom realizuje množstvo projektov zameraných na zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov obce, zvyšovanie kvality životného prostredia, prevenciu kriminality a odpadové hospodárstvo. „Keď som našu dedinku do Dediny roka prihlásila a spolu s kolegyňami sme vyplnili prihlášku, naši obyvatelia o tom ani len netušili. V deň D, kedy nás navštívila hodnotiaca komisia, som bola prekvapená, ako sa naši obyvatelia na tento deň tešili a pripravovali. Ich priazeň, spolupatričnosť, ochota a súdržnosť ma uistili, že som urobila správny krok. Pre mňa sa stali víťazmi bez ohľadu na to, ako to dopadne,“ povedala Marianna Bebčáková, starostka Korne, ktorá bude 19. októbra hostiť návštevníkov slávnostného odovzdávania ocenení Dedina roka 2023.

Oznámenie výsledkov súťaže. Foto: Obec Korňa

Okrem titulu Dedina roka 2023 udelila národná hodnotiaca komisia sedem ďalších ocenení vo viacerých kategóriách – Dedina ako hospodár (Veľké Ripňany, okres Topoľčany), Dedina ako partner (Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves), Dedina ako maľovaná (Rakovo, okres Martin), Dedina ako klenotnica (Čičmany, okres Žilina), Cena generálneho partnera COOP Jednota Slovensko (Bzince pod Javorinou, okres Nové Mesto nad Váhom), Cena Ministerstva životného prostredia SR (Necpaly, okres Martin) a Mimoriadna cena Národnej hodnotiacej komisie (Benkovce, okres Vranov nad Topľou).

Všetky ocenené obce získavajú od generálneho partnera Dediny roka, ktorým je spotrebné družstvo COOP Jednota Slovensko, viazané finančné prostriedky na projekty pre ďalší rozvoj obce a vecné ceny od vyhlasovateľov a partnerov Dediny roka. Laureát ocenenia, teda obec Korňa, si zároveň zabezpečila miestenku v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny 2024. Spolu s ňou sa však na európskej úrovni predstaví aj obec Čičmany. „Je to malá, no jedinečná obec, ktorá má šancu uspieť v novovznikajúcej kategórii súťaže na Európskej cene. Už v minulosti sa o tom v rámci Dediny roka diskutovalo – ak nájdeme okrem víťaza aj obec, ktorá síce nespĺňa podmienku komplexnosti, ale bude výnimočná, posunieme ďalej aj tú. Teraz sa to stalo, našli sme ju,“ uzavrel Matej Kerestúr, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia pri návšteve Korne.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok