Kysucký primátor si znížil plat o viac ako tisíc eur, čo ho k tomu viedlo?

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda navrhol mestským poslancom zníženie svojho platu. Dôvodom je snaha mesta ušetriť a ozdraviť tým financie samosprávy. Plat sa mu tak od nasledujúceho mesiaca zníži o 1 200 eur.

Primátor si znížil plat Primátor si svoj plat znížil v duchu úspory verejných financií. Foto: pixabay/Tasr-Erika Ďurčová

Mestskí poslanci na stredajšom rokovaní 22. mája jeho návrh schválili. Zmenu na účte primátor zaznamená v júnovom výplatnom termíne, keďže mesačný plat mu poklesne od 1. júna tohto roka.

Primátor Mihalda začínal svoje druhé funkčné obdobie s nástupným platom 5 105 eur, ktorý mu bol vyplácaný po schválení 50-percentného zvýšenia základného platu poslancami na ustanovujúcom rokovaní zastupiteľstva. Po dvoch marcových valorizáciách primátorských a starostovských platov jeho mesačná mzda stúpla na súčasných 6 028 eur.

Na rokovanie mestského zastupiteľstva predložil návrh na redukciu zvýšenia základného platu z 50 na 20 percent. „Za posledné dva roky stúpla priemerná mzda v národnom hospodárstve tak výrazne, že môj primátorský plat sa zvýšil o takmer tisíc eur. Deklarujeme všetci, že chceme šetriť a nejakým spôsobom ozdravovať verejné financie, takže chcem k tomu prispieť aj ja,“ vyhlásil Mihalda. S poslancami našiel zhodu, a tak jeho hrubý mesačný príjem klesne na 4 822 eur.

Mzdy predstaviteľov územnej samosprávy na Slovensku upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Plat je stanovený ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a násobku daného veľkosťou obce, respektíve mesta. Na tento účel je stanovených deväť platových skupín. Zároveň zákon umožňuje obecnému a mestskému zastupiteľstvu vypočítaný plat starostu, respektíve primátora zvýšiť až o 60 percent.

(tasr, mar)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok