Sedel si tu príliš dlho, v mene Boha, odíď! Konzervatívny poslanec citoval Churchilla proti Borisovi Johnsonovi

Premiér Boris Johnson zažíva krušné chvíle a teraz proti nemu padla aj veta, ktorá nadväzuje na starobylú tradíciu, keď sa premiérovi postaví poslanec z jeho vlastnej strany. A Johnson? Len prekvapivo habkal.

OOOBritain_Politics387496348505 David Davis na snímke TASR/AP.

Britský parlament už tiež nie je celkom tým, čo býval, ale občas sa tu ešte predsa zaleskne tradícia zo starého sveta. Tak ako pred pár dňami, keď dlhoročný konzervatívny poslanec zo severovýchodu krajiny a bývalý minister pre Európu a odchod z EÚ David Davis, ktorý navštívil aj Slovensko a momentálne sedí v zadných laviciach parlamentnej väčšiny, povstal a proti svojmu premiérovi povedal:

„Ako mnohí, ktorí sedia na týchto laviciach, strávil som aj ja týždne a mesiace obranou premiéra, často proti nahnevaným voličom. Pripomínal som im jeho úspech s brexitom a mnohé ďalšie veci. Ale ja očakávam od mojich lídrov, aby ukázali zodpovednosť za svoje činy. Včera urobil pravý opak. Takže mu pripomeniem citát, ktorý musí byť jeho ušiam dobre známy, pochádza od Leo Ameryho, ktorý Nevillovi Chamberlainovi povedal: Sedel si tu príliš dlho, aby si mohol urobiť niečo dobré. V mene Boha, odíď.“

Ozval sa búrlivý potlesk, príbeh odvtedy žije svojim životom. Ak si to chcete priblížiť, pustite si video, ako to odznelo v samotnom parlamente:

Vtipné na tom je, ako si všimli viacerí komentátori, že Johnson nedávno napísal biografiu Winstona Churchilla, a o tomto výroku netušil vôbec nič. Johnson vyzeral prekvapene a tvrdil, že tento citát nepozná. „Neviem, o čom hovorí,“ koktal. „Neviem, na aký citát naráža.“

Výrok pritom zaznel v jednom z najdôležitejších momentov Churchillovej kariéry, keď jeho stranícky rival a premiér Nevill Chamberlaine kvôli svojmu appeasementu skončil vo funkcii. Bola jar 1940, Nóri boli obsadení Nemcami a Britom sa nepodarilo dobyť mesto Trondheim a zachrániť tak Nórsko pred nemeckou agresiou. Vtedajší premiér Neville Chamberlain mal na svojej strane veľkú konzervatívnu väčšinu v parlamente, labouristi išli proti nemu, keď sa zrazu počas rozpravy zo zadných lavíc parlamentu postavil rešpektovaný starší poslanec Leopold Amery, bývalý novinár a minister vo viacerých vládach, ktorý Chamberlainovi povedal to isté: „Sedel si tu príliš dlho, aby si mohol urobiť niečo dobré. V mene Boha, odíď.“

40 konzervatívnych poslancov potom hlasovalo proti Chamberlainovi, ďalších 60 sa zdržalo hlasovania a tento neslávne známy premiér o tri dni rezignoval. Premiérom sa stal Winston Churchill. Hlboká kríza sa tak otočila na neskorší triumf Británie.

Situácia je dnes, samozrejme, oveľa menej závažná, ale Johnsonova pozícia sa otriasa v základoch. Keby mal silného rivala v strane, už by zrejme premiérom nebol. A priťažil mu aj tento starý Churchillov citát, niektorí jeho oponenti sa škodoradostne pýtajú, keďže ho nepoznal, ako je to vlastne s jeho knihou o Churchillovi, či náhodou nepodvádzal aj pri nej.

V skutočnosti bolo meno a pomoc Boha privolávaná v britskom parlamente už skôr, tento citát má ešte staršiu históriu. Leopold Amery bol totiž vzdelaný muž a použil vetu, ktorú pred ním použil ešte Oliver Cromwell v 17. storočí.

Anglický Lord Protector, ako znela Cromwellova funkcia, tento výraz prvýkrát použil vtedy, keď sa po víťazných bitkách v Škótsku vrátil do Anglicka a očakával, že parlament prijme zákony, ktorými konsoliduje pomery. Zákonodarcovia však mali iné predstavy o prioritách a strácali čas v neplodných diskusiách. Takže 20. apríla 1653 Cromwell vtrhol s jednotkou mušketierov do parlamentu a po plamennom prejave ho nechal rozpustiť.

Z jeho úst vtedy zazneli slová: „Už ste tu sedeli dosť dlho bez toho, že by ste urobili čokoľvek dobré. Odíďte, hovorím vám, a nebráňte nám, aby sme sa vás zbavili. V mene Boha, odíďte!“

Táto neslávna chvíľa britského parlamentarizmu sa tak vďaka poslancovi Amerymu a teraz Davidovi Davisovi rozumne pretransformovala a používa sa, keď sa poslanec parlamentu chce postaviť proti premiérovi z vlastnej strany. Keď už má dôjsť k vyjadreniu nelojality, musí to ospravedlniť vyššia autorita. Božie meno sa teda neberie len tak nadarmo.

Pripomeňme, že britský premiér Boris Johnson momentálne čelí silnému tlaku politikov z vlastnej strany, ktorí žiadajú jeho odstúpenie z funkcie. Svedčí proti nemu aj jeho bývalý hlavný poradca Dominic Cummings, ktorý mu tým opláca nedostatok lojality k nemu, keď ho odvolal. Ide pritom o pomerne banálne papalášske previnenie. Na Downing Street 10 sa počas prvého lockdownu v júni 2020 zhromaždilo približne 30 ľudí, ktorí prišli Johnsonovi zablahoželať k narodeninám. Podobné zhromaždenia boli vtedy z dôvodu pandemických opatrení zakázané, úrad premiéra teda porušil vlastné pravidlá.

Opozícia Johnsonovi vyčíta, že v tejto kauze opakovane klame. Čelí totiž viacerým škandálom pre večierky, ktoré sa v čase prísnych covidových reštrikcií konali vo vládnych priestoroch vrátane premiérskeho sídla.

„Toto už ďalej nejde. Večierok za večierkom, klamstvo za klamstvom, tento zdiskreditovaný premiér prináša každým dňom ďalšiu bolesť pozostalým rodinám, ktoré už toho vytrpeli príliš veľa,“ reagoval napríklad predseda liberálnych demokratov Ed Davey pre denník The Guardian.

Johnson pred týždňom pre Sky News povedal, že sa „pokorne ospravedlňuje“ za „nesprávne úsudky“, ale nedovolil by, aby sa udalosť konala, keby vedel, že ide o porušenie protiepidemických pravidiel. „Nikto mi nepovedal, že toto je udalosť, ktorá je v rozpore s pravidlami, v rozpore s tým, čo od ostatných žiadame,“ obhajoval sa trochu trápne premiér.

Poslanec Davis sa k nemu vyjadril ešte pred vystúpením v parlamente: „Nie je to to, čo očakávam od lídra. Doteraz som ho podporoval… ale nie je to vedenie. Vodcovstvo znamená niesť zodpovednosť aj v prípade, že to má znamenať niesť vinu. A to on neurobil. Včerajší rozhovor bol pokusom vyhnúť sa zodpovednosti, nie ju vziať na seba – a to je skúška vodcovstva,“ povedal novinárom David Davis. A potom mu vo veľkom štýle „naložil“ v parlamente. Nuž, kto vie, ten vie. Konzervatívcom najviac prekáža, že dlhodobá nepopularita Borisa Johnsona sťahuje aj celú stranu, opozičná Labour party už vo väčšine prieskumov poráža konzervatívcov.

Zdá sa, akoby Boris Johnson už sedel v úrade príliš dlho, aby stihol urobiť niečo dobré.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok