Nepriame dosahy ruskej invázie: stane sa tuberkulóza v strednej Európe opäť témou?

Vojna na Ukrajine a ňou vyvolaná masívna migračná vlna môže mať aj viacero dozvukov, na ktoré dnes možno ani nemyslíme. Aj v podobe roznášania infekčných chorôb. Zahraničných odborníkov napríklad desí predstava tuberkulózy šíriacej sa do častí Európy, kde je táto choroba pod kontrolou.

Situácia na hraniènom priechode vo Vyšnom Nemeckom Situácia na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Foto: Roman Hanc/TASR

Americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci v sobotu uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla byť „zničujúca“ pre kontrolu tuberkulózy (TBC) vo východnej Európe.

„Vojna preruší očkovacie programy detí, toto bude skutočne hrozná tragédia v oblasti verejného zdravia – navyše k hroznej tragédii životov stratených vo vojne,“ cituje amerického lekára denník The Telegraph.

Sťahovanie nemocníc do pivníc a zatváranie kliník bude mať vraj hrozný dosah na šírenie TBC a akýchkoľvek iných infekčných chorôb – napríklad HIV.

Vojna pritom nie je prvou ranou, ktorú diagnostika tuberkulózy dostala.

Prvýkrát za dekádu sa počet úmrtí na TBC zvýšil

Úmrtia na TBC vyše desaťročie klesali, ale nedávno nastal obrat.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo výročnej správe z roku 2021 uvádza, že od vypuknutia covidovej pandémie v marci 2020 sa úmrtia na TBC opäť zvyšujú.

V roku 2020 zomrelo na tuberkulózu približne 1,5 milióna ľudí. Modelové projekcie WHO naznačujú, že počet tých, ktorí ochorejú a zomrú, môže byť v nasledujúcich rokoch oveľa vyšší.

Príčinou je slabá diagnostika. Ľudia sa počas lockdownu nedostali k lekárom. Ľudské i finančné zdroje sa prerozdelili z boja proti TBC do reakcie na COVID-19. Počet ľudí s novodiagnostikovanou tuberkulózou klesol v roku 2020 o 1,3 milióna. O 21 percent sa znížila preventívna liečba TBC.

Štvrtý od konca a vojna to ešte zhoršila

K štátom, ktoré TBC nemajú pod kontrolou, patrí aj náš východný sused. Ukrajina hlási približne 30-tisíc nových prípadov tejto choroby ročne a podľa odhadov WHO má štvrtú najvyššiu mieru výskytu TBC spomedzi 53 štátov v európskom regióne WHO.

„Dlhoročná nepokojná situácia na východnej Ukrajine tento stav ešte zhoršila. Mnohí pacienti nakazení TBC sa dlho nedostali k liekom, nefungovala zdravotná starostlivosť a došlo tam k nárastu TBC vrátane rezistentných foriem, ktoré nereagujú na bežné antituberkulotiká,“ upozorňuje pre Štandard pneumológ Pavol Pobeha z Lekárskej fakulty Univerzitnej nemocnice v Košiciach.

Ukrajine patrí 14. priečka v zozname štátov s najväčším výpadkom diagnostiky TBC v roku 2020
v porovnaní s rokom 2019. Foto: WHO (Global tuberculosis report 2021)

Nedostatočná diagnostika a liečba TBC sa podľa odborníkov môže počas súčasnej ruskej invázie na Ukrajinu ešte prehĺbiť. Ľudia sú v strese, nejedia a zle spia. To sú faktory, ktoré zvyšujú ich náchylnosť na choroby. Negatívne sa to môže prejaviť aj na šírení akýchkoľvek iných infekčných chorôb.

Strašiakom je odolná forma TBC, na ktorú nefungujú ani lieky

Epidémiu tuberkulózy na Ukrajine charakterizujú aj formy tuberkulózy odolné voči liekom. V roku 2019 sa vyskytli až pri 27 percentách novoobjavených prípadov. To je jedna z najhorších štatistík na svete.

„Neznamená to, že sa takáto tuberkulóza nedá liečiť. Lieči sa však inými liekmi, takzvanými zásobnými, ktoré treba pre pacienta zháňať. Je to logistický, ekonomický a medicínsky problém, nehovoriac o tom, že takáto liečba netrvá pol roka – čo je dĺžka liečby pacienta s bežnou TBC –, ale jeden až dva roky,“ vysvetľuje Pobeha.

Situácia sa zhoršuje aj vo zvyšku sveta. Počet ľudí liečených na tuberkulózu rezistentnú voči liekom klesol v roku 2020 o 15 percent. Liečbu dostane len jeden človek z troch, ktorí to potrebujú.

Na Slovensku máme tuberkulózu pod kontrolou

Tuberkulóza sa prenáša drobnými kvapôčkami vzdušnou cestou z človeka na človeka. Prvými príznakmi tuberkulózy sú slabosť, nočné potenie, kašeľ, teplota mierne nad 37 stupňov či chudnutie. Tieto symptómy netreba podceňovať.

Choroba napáda najmä pľúca a najčastejšie sa vyskytuje u ľudí z marginalizovaných skupín obyvateľstva. To však neznamená, že bohatšej časti obyvateľstva sa nedotýka. Ochorieť môže každý. V európskom priestore aj na Slovensku sa podarilo dostať TBC pod kontrolu vďaka očkovaniu.

„V roku 2012 sa plošné očkovanie u nás zrušilo a očkuje sa len na základe regionálneho výskytu alebo na žiadosť pacienta,“ približuje lekár Pobeha. Dodáva, že v  dospelosti sa ochranný efekt očkovania znižuje a osoba zaočkovaná pred mnohými rokmi sa môže nakaziť tuberkulózou.

Významnú úlohu zohrávajú pľúcni špecialisti. Ak sa im v ambulancii vyskytne človek s tuberkulózou, v spolupráci s  regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva aktívne vyhľadávajú možných ďalších nakazených a epidemické miesta. „Je to však mravenčia práca predovšetkým regionálnych pľúcnych ambulancií, ktoré sú nezastupiteľné a, bohužiaľ, je ich čoraz menej,“ hovorí pneumológ.

Obavy vzbudila predstava, že by náš pokojný región mohli narušiť utečenci zo susednej Ukrajiny, kde situáciu s tuberkulózou nemajú do takej miery pod kontrolou.

V dôsledku ruskej invázie prišlo zatiaľ od nášho východného suseda na Slovensko viac než 140-tisíc utečencov. Ďalšie tisíce majú podľa prognóz pribudnúť v najbližšie dni a týždne.

Podľa odborníkov nie je dôvod na paniku.

Spozornieť treba už pri kašli

Strach, že pandémiu covidu vystrieda nová pandémia, je neopodstatnený. Slováci, ktorí vo svojich domovoch ubytovali Ukrajincov, sa nemusia báť nákazy. Stačí sa vyhýbať ľuďom s respiračnými príznakmi a chrániť sa rúškom.

„Tuberkulóza nie je na rozdiel od vírusových ochorení ,pandemické‘ ochorenie, ktoré by sa šírilo nesmiernou rýchlosťou ako napríklad COVID-19. Kontakt s osobou chorou na tuberkulózu musí byť oveľa dlhší a málokedy ochorenie prebieha asymptomaticky. To znamená, že ho šíri človek s príznakmi,“ opisuje pneumológ Pobeha.

Odporúča však, aby sa u osôb prichádzajúcich z Ukrajiny na TBC myslelo. Lekári na hraniciach by sa podľa neho mali pýtať na výskyt tejto choroby v rodine alebo v pracovnom prostredí. V prípade príznakov respiračnej infekcie vraj nestačí vylúčiť COVID-19. Treba doplniť aj pneumologické vyšetrenie na včasné odhalenie nákazy. 

„Každý kašeľ, ktorý trvá dlhšie než tri týždne, by mal vidieť, posúdiť a vyšetriť pneumológ. Práve kašeľ môže byť jedným z prvých príznakov tuberkulózy,“ hovorí Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie.

Azylanti z Ukrajiny majú na Slovensku plne preplácanú zdravotnú starostlivosť. Žiadatelia o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť. To znamená aj takú zdravotnú starostlivosť, ktorú im odporučí lekár vyšetrením. K dispozícii je ambulantná pohotovostná služba v príslušnom kraji či meste alebo centrálny príjem nemocnice.

„Oprávnenie na poskytnutie zdravotnej starostlivosti osoby preukážu preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytovanie dočasného útočiska alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok