Kresťania v prvej línii. Bez nich by Slovensko vyzeralo inak

Zatiaľ čo kedysi tvorili slovenskí kresťania jadro prakticky v každej oblasti života, v súčasnosti to už platí málokde. Utečenecká kríza nám však ukázala, že v oblasti charity kresťania stále patria k najužšej špičke.

275533781_10224712224025834_7430567316204798696_n Pomoc na fare v Sobranciach. Foto: Tony Frič

Vojna na Ukrajine vypukla 24. februára, vo štvrtok nadránom. Prví ľudia, ktorí potrebovali pomoc, prešli hranicou v Ubli v ten istý deň zhruba okolo desiatej dopoludnia. Uvedomil som si to, keď žena s tromi malými deťmi sediaca na chodníku neďaleko štátnej hranice prosila okolostojacich o vodu.

Zhruba v tom istom čase už v Poprade štartovala dodávka Spišskej katolíckej charity s tromi ľuďmi, ktorí rýchlo zbalili najzákladnejšie potraviny, vodu a kávovar a vyrazila na hranicu. Popoludní už na prvom parkovisku za hranicou stála biela dodávka s dvomi ľuďmi – Tonym Fričom a kňazom Vladislavom Sanigom. Situáciu na ostatných prechodoch zatiaľ obhliadal a koordinoval ich šéf Pavol Vilček.

Čosi podobné ako v Ubli medzitým prebiehalo aj na ostatných hraničných priechodoch. V Slemenciach a Vyšnom Nemeckom postupne zakotvila Košická arcidiecézna charita, Gréckokatolícka charita, Spišská katolícka charita, Maltézski rytieri, aktivity slovenských evanjelikov či Komunity sv. Egídia.

Nezanedbateľnú pomoc však poskytovali aj mieste farské charity, kňazi z blízkeho okolia či seminaristi. Na hraničné prechody následne prišlo viacero rehoľných sestier, ktoré ovládajú ruský, prípadne ukrajinský jazyk a ktoré v matkách s deťmi vzbudzujú prirodzenú dôveru.

Ubytovanie utečencom poskytujú všetky farské charity v okolí, na „utečenecké tábory“ sa premenili mládežnícke centrá vo Vysokej na Uhom a v Juskovej Voli. Pomocnú ruku ako dobrovoľníci priamo na hranici poskytli aj dvaja biskupi – Cyril Vasiľ a Jozef Haľko. Pre človeka, ktorý uteká pred vojnou, bolo prijatie a pohár s teplým čajom od biskupa obzvlášť silným gestom.

Navyše, po tom, čo katolícka charita ako tak zastabilizovala situáciu na slovenskej strane hranice, preskúmala aj ukrajinskú stranu a začala pomáhať aj tam. Vďaka tejto pomoci prišlo na Zakarpatskú Ukrajinu zo Slovenska množstvo jedla, hygienických a zdravotníckych potrieb, pohonných hmôt.

A všetci dobre vieme, že rôzne kresťanské, nielen charitatívne organizácie, teraz pomáhajú po celom Slovensku, od Vyšného Nemeckého, cez Košice, po Bratislavu. Bez nich všetkých by pomoc utečencom prišla neskôr a bola by vo výrazne menšej miere. Ktovie, či by sme tu už kvôli tým 200-tisíc utečencom, ktorí prešli našu hranicu, nemali menšiu humanitárnu katastrofu.

Samozrejme, okrem kresťanských organizácií výrazne pomáhajú aj samosprávy, sekulárne charity a pomaly sa zapája aj štát. Ale katolíci vďaka svojmu prístupu ukázali, že v oblasti charitatívnej práce stále patria medzi slovenskú špičku. Že sú v nej nezastupiteľní a ťahajú ju v prvej línii. Kedysi mali u nás katolíci takéto postavenie takmer v každej sfére v spoločnosti. Dnes sa zdá, že jednou z posledných bášt je práve charita.

Práve vďaka nej Slovensko môže vidieť, že tunajší kresťania nie sú pokrytci, ktorí vodu kážu a víno pijú, že nie sú niekým, kto sa bojí zašpiniť si ruky pri práci. Naopak, svojím prístupom vydávajú silné svedectvo aj o svojej viere. A nosením znaku kríža na svojich vestách možno dávajú aj ostatným príklad, že kresťanstvo nepatrí len do kostola a že za vieru sa netreba hanbiť, že viera pomáha.

Kiež by kresťania na Slovensku našli takúto odvahu aj v ostatných oblastiach spoločenského života.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok