Medzi utečencami z Ukrajiny sa objavil prvý prípad rezistentnej tuberkulózy. WHO varuje pred šírením choroby

Vojna na Ukrajine môže zvrátiť jej doterajší pokrok v boji proti tuberkulóze. Slovenskí lekári varujú, že ohrozené môžu byť aj deti, ktoré sa u nás už dekádu proti chorobe neočkujú. Ukrajina trpí vysokým počtom prípadov nebezpečnej rezistentnej formy tuberkulózy.

lekárka detskí pacienti vyšetrenie Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách Vyšetrenie tuberkulózy u lekárky. Ilustračný záber Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tuberkulóza (TBC) bola pred pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 najsmrteľnejšou infekčnou chorobou na svete. Prenáša sa drobnými kvapôčkami vzdušnou cestou z človeka na človeka. Jej prvými príznakmi sú slabosť, nočné potenie, kašeľ, teplota mierne nad 37 stupňov či chudnutie. Tieto symptómy netreba podceňovať.

Napriek tomu, že sa dá tuberkulóza jednoducho diagnostikovať a za normálnych okolností aj pomerne ľahko liečiť, ročne na celom svete zabije približne 1,5 milióna ľudí a nakazí sa ňou viac než desať miliónov, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Modelové projekcie WHO naznačujú, že počet tých, ktorí ochorejú a zomrú, môže byť v nasledujúcich rokoch oveľa vyšší. Príčinou je slabá diagnostika.

Ľudia sa počas lockdownu nedostali k lekárom. Ľudské i finančné zdroje sa prerozdelili z boja proti TBC do reakcie na COVID-19. Počet ľudí s novodiagnostikovanou tuberkulózou klesol v roku 2020 o 1,3 milióna. O 21 percent sa znížila preventívna liečba tuberkulózy.

Štvrtý od konca a vojna to ešte zhoršila

K štátom, ktoré TBC nemajú pod kontrolou, patrí aj náš východný sused. Ukrajina každoročne zaznamená okolo 30-tisíc nových prípadov ochorenia.

„Dlhoročná nepokojná situácia na východnej Ukrajine tento stav ešte zhoršila. Mnohí pacienti nakazení TBC sa dlho nedostali ku liekom, nefungovala zdravotná starostlivosť a došlo tam k nárastu TBC vrátane rezistentných foriem, ktoré nereagujú na bežné antituberkulotiká,“ upozornil nedávno pre Štandard pneumológ Pavol Pobeha z Lekárskej fakulty Univerzitnej nemocnice v Košiciach.

Náš východný sused má celosvetovo jednu z najvyšších mier výskytu tuberkulózy rezistentnej voči liekom (MDR-TB). Tá sa v roku 2018 vyskytla u 29 percent pacientov.

„Neznamená to, že sa takáto tuberkulóza nedá liečiť. Lieči sa však inými liekmi, takzvanými zásobnými, ktoré treba pre pacienta zháňať. Je to logistický, ekonomický a medicínsky problém, nehovoriac o tom, že takáto liečba netrvá pol roka – čo je dĺžka liečby pacienta s bežnou TBC –, ale jeden až dva roky,“ vysvetľuje Pobeha.

Ukrajina pracovala na riešení tohto problému a v uplynulých rokoch sa stala prvým štátom, ktorý vyskúšal novú tabletu proti multirezistentnej tuberkulóze MDR-TB. Potom prišla ruská invázia.

Vojna narúša pokroky v zdravotnej starostlivosti

Bývalý osobitný vyslanec OSN pre boj proti HIV vo východnej Európe a strednej Ázii Michel Kazačkin upozornil, že aktuálne je problém dostať tento liek k pacientom. „Bude to veľká zdravotnícka kríza,“ povedal pre agentúru AFP.

Ďalšiu daň si vyberie bombardovanie nemocníc, ich sťahovanie do nevyhovujúcich priestorov a zatváranie kliník.

„Ukrajina zostane s absolútne skolabovaným zdravotníckym systémom… choroby ako TBC či MDR-TB sa potom skutočne rozšíria,“ podotkol Kazačkin. Ľudia sú navyše v strese, nejedia a zle spia. To sú faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť, že sa nakazia infekčnou chorobou. 

Vydýchne si Slovensko po covide?

V európskom priestore aj na Slovensku sa podarilo dostať tuberkulózu pod kontrolu vďaka očkovaniu.

„V roku 2012 sa plošné očkovanie u nás zrušilo a očkuje sa len na základe regionálneho výskytu alebo na žiadosť pacienta,“ približuje lekár Pobeha. Dodáva, že v  dospelosti sa ochranný efekt očkovania znižuje a osoba zaočkovaná pred mnohými rokmi sa môže nakaziť tuberkulózou.

Pneumológov znepokojuje predstava, že by to mohli narušiť utečenci zo susednej Ukrajiny, kde je ochorenie rozšírené.

„Chcem zdôrazniť, že ak má niekto aktívnu tuberkulózu, živý takúto vzdialenosť neprejde. Druhým faktom je, že prichádza takzvaná zdravá generácia – ženy a deti, kde sa toto ochorenie nevyskytuje. Tuberkulózu majú zväčša starí ľudia, ktorí žijú v zložitých sociálnych podmienkach, a tí zostali na Ukrajine,“ upokojoval v rozhovore pre Štandard infektológ Vladimír Krčméry.

Ohrozené môžu byť najmä deti, varujú lekári

V posledných dňoch sa však na Slovensku vyskytol prvý prípad rezistentnej TBC, upozornila RTVS. Pacientka z Ukrajiny, ktorú liečia v špecializovanom ústave vo Vyšných Hágoch, už na hraniciach upozornila, že je chorá. Medicínska riaditeľka detského ústavu v Dolnom Smokovci Michaela Matiščáková odhaduje, že hranicu mohlo prekročiť približne dvesto ľudí infikovaných tuberkulózou bez vedomosti slovenských orgánov.

S chorou ženou prišli na Slovensko aj jej tri deti. U nich sa tubera nepotvrdila. Práve pre deti, ktoré sa na Slovensku už proti TBC neočkujú, môže byť vraj celá situácia riziková. Len do 22. marca sa do slovenských škôl zaradilo 3 473 žiakov z Ukrajiny. Ďalšie stovky detí sú už pravdepodobne na našom území, ale nestihli si ešte nájsť školu. Možno tiež predpokladať, že v nasledujúcich týždňoch bude počet týchto detí stúpať.

„Nie, nechceme šíriť paniku, ale pravda je taká, že Ukrajina je krajina s jedným z najvyšších výskytov tuberkulózy na počet obyvateľov,“ zdôrazňuje Matiščáková.

Vyšetrovať treba už na hraniciach

Pneumológ Pobeha opisuje, že tuberkulóza nie je „pandemické“ ochorenie, ktoré by sa šírilo nesmiernou rýchlosťou ako napríklad COVID-19. Kontakt s osobou chorou na tuberkulózu musí byť oveľa dlhší a spravidla ho šíri človek s príznakmi.

Lekári sa napriek tomu zhodujú, že opatrnosť je na mieste. Vyzývajú, aby sa utečenci na toto ochorenie testovali už na hraniciach pri preberaní prvotných údajov. V prípade príznakov respiračnej infekcie vraj nestačí vylúčiť COVID-19. Treba doplniť aj pneumologické vyšetrenie na včasné odhalenie nákazy. 

„Každý kašeľ, ktorý trvá dlhšie než tri týždne, by mal vidieť, posúdiť a vyšetriť pneumológ. Práve kašeľ môže byť jedným z prvých príznakov tuberkulózy,“ hovorí Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie.


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok