Nemocniční lekári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Zvažujú aj podávanie hromadných výpovedí

Lekárski odborári vyhlásili od utorka štrajkovú pohotovosť. Situáciu chcú riešiť radikálne, ak sa nepodniknú kroky proti rozpadu zdravotníctva.

Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovos Na snímke v popredí predseda LOZ Peter Visolajský. Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Foto: TASR/Martin Baumann

Limity nadčasov sú zo zákona u lekárov vyššie než pri iných zamestnaniach, napriek tomu ich nemocnice vždy prekročia. Lekári preto každoročne dobrovoľne podpisujú súhlas s viac nadčasmi, ako im stanovuje zákon.

Na jeseň minulého roku však lekári buchli do stola a odmietli dávať dobrovoľný súhlas o vyššom limite nadčasov. Ministerstvo to podľa ich názoru zneužíva a nesnaží sa prijať dostatočný počet nových lekárov.

Zároveň nevedno, koľko lekárov v systéme chýba. Lekárske odborové združenie tvrdí, že na poslednom rokovaní k personálnemu poddimenzovaniu prezentovalo ministerstvo staré grafy z roku 2018.

Hrozí hromadný odchod lekárov

Medzi lekármi z nemocničných oddelení sa teraz šíri deklarácia. Obsahuje osem bodov – návrhov lekárov na zlepšenie celkového stavu slovenského zdravotníctva. Dokument podpísalo už takmer tritisíc lekárov, bez ktorých nedokážu nemocnice naplánovať pracovné zmeny.

Odborári na utorňajšej tlačovej konferencii avizovali, že ak sa nič nezmení, zvažujú vypovedanie nadlimitných nadčasov v nemocniciach či podanie hromadných výpovedí. „Cestu zvolíme podľa celoslovenskej ankety, ktorú spúšťame medzi lekármi v nemocniciach,“ doplnili.

Ďalší postup podľa predsedu LOZ Petra Visolajského závisí najmä od reakcie vlády. „V tejto chvíli dúfame, že sa ani jeden scenár nenaplní a vláda začne riešiť problémy našich nemocníc,“ skonštatoval Visolajský.

Ak vláda nezareaguje, lekári sa do júna priklonia k niektorej z dvoch možností. Hromadné výpovede, ako aj odmietnutie súhlasu s vyšším počtom odpracovaných hodín povedú podľa LOZ k tomu, že slovenské zdravotníctvo sa zrúti.

Nemocnice ostanú paralyzované

Lekárski odborári poukázali na to, že napriek dlhodobým upozorneniam a viacerým rokovaniam vláda nerieši situáciu v zdravotníctve. Ak kabinet neprinesie okamžité riešenia, chod nemocníc sa môže v priebehu roka paralyzovať.

„Musíme urobiť maximum pre to, aby naša vláda našla účinný spôsob, ako zachrániť zdravotníctvo na Slovensku pred personálnym kolapsom. Nie pre nás, ale pre pacienta,“ vyhlásil Visolajský.

Lekárski odborári majú osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku. Týkajú sa najmä financovania nemocníc, reformy systému zdravotných poisťovní, ohodnotenia lekárov či zvýšenia miezd sestier.      

(tasr, est)


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok