Europarlament žiada v smernici o rovnom odmeňovaní mužov a žien nahradiť pohlavie slovom rod, teda gender

Výbory Európskeho parlamentu navrhli v smernici o rovnom odmeňovaní mužov a žien v jednom z paragrafov pozmeňovací návrh, ktorý systematicky nahrádza zmienku o pohlaví slovom rod – gender. Podľa kresťanskej asociácie ide o nebezpečný precedens.

Ukrajina Kyjev MDŽ násilie domáce demonštrácia stovky Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Federácia katolíckych rodinných asociácií v Európe (FAFCE) vydala 6. apríla tlačovú správu, v ktorej upozorňuje na to, že Európsky parlament sa rozhodol obísť rozpravu o veľmi citlivej správe. Tá žiada v smernici Európskej únie nahradiť pohlavie výrazom rod – gender.

Eurokomisia uvádza, že v Európskej únii dostanú ženy za svoju prácu približne o 14 percent nižšiu mzdu. To má dlhodobý vplyv na kvalitu života žien a ich zvýšené riziko vystavenia chudobe. Podpisuje sa to potom aj na pretrvávajúcom rozdiele vo výške dôchodkov medzi pohlaviami, rozdiel v rámci EÚ predstavuje zhruba 33 percent. Komisia preto vydala smernicu, ktorá má riešiť rozdiely v odmeňovaní žien a mužov.

Potiaľto by bola záležitosť v poriadku, dokonca je veľmi prospešná. Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci a Výbor pre práva žien a rodovú rovnosť však 17. marca prijali znenie, ktoré sa mení a dopĺňa návrh Komisie.

Po hlasovaní výboru umožňuje legislatívny postup dve možnosti. Správu buď predložiť v pléne parlamentu, alebo umožňuje Európskemu parlamentu priamo vstúpiť do medziinštitucionálnych rokovaní s ostatnými legislatívnymi orgánmi EÚ bez toho, aby hlasovalo všetkých 705 poslancov. 

Parlament si 5. apríla zvolil obídenie demokratickej diskusie a hlasovania zvolenými poslancami.

Ženy sa v smernici nespomínajú, varuje organizácia

Správa prijatá výbormi je svojím obsahom problematická a podľa FAFCE by mala byť predmetom otvorenej a demokratickej diskusie. Systematicky nahrádza zmienku o pohlaví slovom rod – gender.

Problém je miestami ešte hlbší. V niektorých častiach sa nespomínajú ženy a muži, ale „pracovníci odlišného rodu“.

„Ak je cieľom tejto smernice bojovať proti rozdielom v odmeňovaní mužov a žien, aký druh ochrany budú tieto opatrenia zavádzať, ak sa v nej ženy nespomínajú?“ pýta sa podpredsedníčka FAFCE Angelika Weichsel Mitterrutznerová v texte tlačovej správy.

Prezident FAFCE Vincenzo Bassi upozorňuje, že upravený text bude dokonca znamenať zníženie ochrany žien: „Text, tak ako ho upravil Európsky parlament, by posunul smernicu z polohy legislatívy EÚ zameranej na ochranu žien proti diskriminácii na základe pohlavia k vágnemu odsúdeniu diskriminácie v odmeňovaní z rôznych dôvodov. Skutočný problém tu nie je len ideologický alebo formálny: rizikom je reálne zníženie ochrany žien na trhu práce, najmä ak sú matkami. S navrhovanými zmenami sa už táto právna úprava nebude týkať diskriminácie žien.“

Nejde len o lingvistické nuansy

Existujú dobré dôvody, aby sa na označovanie mužov a žien nepoužíval pojem rod. V článku publikovanom na Štandarde sa vymedzeniu a rozdielom medzi obomi pojmami venoval Patrik Daniška.

Daniška pripomína, že aj primárne právo EÚ (pozri Zmluvu o Európskej únii a Zmluvu o fungovaní Európskej únie – angličtinaslovenčina) používa na označenie žien a mužov jednoducho výraz ženy a muži, prípadne pohlavie (v angličtine sex). Žiadny rod ani gender sa v týchto zmluvách nenachádza.

Ani v iných medzinárodných dohovoroch nemá pojem rod nič spoločné s tým, či je niekto muž alebo žena. Pojem rod sa používa ako anglické slovo „birth“ (zrod, pôvod, rod, narodenie). Rovnosť mužov a žien chráni v predmetných ustanoveniach iné slovo, a síce zákaz diskriminácie na základe pohlavia (sex).

Smernica je právny akt EÚ s priamymi právnymi účinkami v rámci národnej legislatívy. V práve EÚ sa týmto vytvoril precedens, keď by sa slovo pohlavie nahradilo slovom genderrod.

FAFCE preto vyzvala všetkých predstaviteľov EÚ s rozhodovacou právomocou – Európsku komisiu, Európsky parlament a Radu EÚ –, aby neprijali smernicu, ktorá by podkopala ochranu žien pred diskrimináciou v odmeňovaní.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok