Rodičia, pozor: Pribúda detských otráv paracetamolom

Lekári zaznamenali v marci zvýšený počet detí, ktoré sa úmyselne otrávili liekmi. Podľa pediatričky sú ohrozené najmä deti s rôznymi psychickými ťažkosťami a tie, ktorým chýba rodičovská pozornosť.

Festival v púšaní šarkanov v bulharskom meste Varvara Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu. Lekári ich sledujú už u detí od 12 rokov.

S úmyselnými otravami sa lekári stretávali aj v minulosti. Od vypuknutia pandémie COVID-19 je však nárast výnimočný. Zatiaľ čo inokedy to bolo jedno dieťa mesačne, teraz prijali len v týždni od 21. marca na Oddelení urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) štyri deti, ktoré sa úmyselne otrávili liekmi s obsahom paracetamolu.

Odborníci z NÚDCH ozrejmili, že niekedy užijú deti paracetamol aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom, keď hrozí aj otrava kofeínom a deti pociťujú búšenie srdca, majú závrate, kŕče, poruchy vedomia a iné symptómy.

Problém je badateľný aj mimo hlavného mesta.

„Pracujem na Klinike detí a dorastu Fakultnej nemocnice v Nitre, kde mávame bežne pacientov s otravami liekmi alebo s pokusmi o samovraždu. Buď sa deti pokúsia o samovraždu, alebo ide o demonštratívny pokus, pri ktorom chce dieťa upútať pozornosť. Užitie liekov môže byť od dieťaťa aj výkrik zúfalstva. Je to fenomén posledného roku či dvoch rokov, že máme viac takýchto pacientov,“ zveruje sa v rozhovore pre denník SME lekár Peter Visolajský.

Detský urgentný príjem 2. typu pre deti a dorast v Detskej nemocnici v Banskej Bystrici je v prevádzke od 1. mája 2021. Za obdobie od tohto dátumu po dnes riešili 48 otráv, z toho dvanásť (štvrtina) bolo otráv Paralenom.

„V drvivej väčšine prípadov sa jedná o vedomú otravu, nakoľko nie je možné nevedome užiť 20 až 30 tabliet Paralenu naraz. Pacienti boli hlavne v predpubertálnom a pubertálnom veku,“ hovorí pre Štandard primár Milan Galko.

Otrava môže byť bezpríznaková a končiť sa do pár dní smrťou

Aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) varuje pred nekontrolovaným a nadmerným užívaním paracetamolu. Ten je jedným z najrozšírenejších liečiv proti bolesti a horúčke.

„Účinná látka paracetamol sa nachádza v množstve voľnopredajných liečivých prípravkov registrovaných na Slovensku samostatne alebo v kombinácii. Je ich okolo tristo. Najpoužívanejšie sú pod firemnými názvami Paralen, Panadol, Theraflu, Coldrex, Ataralgin či Migralgin. Nachádza sa v rôznych liekových formách: tablety, čapíky, sirup či horúci nápoj,“ vymenúva pre Štandard farmaceutka Martina Sýkorová.

Otrava môže podľa lekárničky nastať relatívne rýchlo pri denných dávkach vyšších ako sedem gramov u dospelého. To zodpovedá 20 tabletám Paralenu u 70-kilového človeka. Množstvo môže byť nižšie u alkoholikov, pri užití nalačno, pri virózach, podvýžive či vzájomnom užívaní hepatotoxických (pečeň poškodzujúcich) liekov.

Otrava paracetamolom je nebezpečná v tom, že spočiatku nemusí mať žiadne prejavy.

„K ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo už je moment, keď môže byť pečeň natrvalo poškodená,“ varuje lekár Jakub Gécz z urgentného príjmu NÚDCH.

Medzi príznaky otravy patrí nevoľnosť, vracanie, potenie, ospanlivosť či apatia. „Po 24 hodinách sa rozvíja pečeňová nekróza prejavujúca sa bolesťou v pravej hornej časti brucha, žltačka, zmätenosť, pečeňová encefalopatia až zlyhanie obličiek. Bez včasne zahájenej liečby môže už po štyroch dňoch dôjsť k smrti,“ varuje Sýkorová.

ŠÚKL upozornil aj na bezpríznakovú fázu otravy. „Dochádza vtedy k prechodnému zlepšeniu stavu pacienta, čo môže negatívne ovplyvniť diagnostiku. Príznaky sa však zvyčajne po dvoch dňoch vrátia vo vyššej intenzite,“ spresnil Ústav.

Zraniteľné sú najmä deti s psychickými problémami a tie bez záujmu rodičov

Čo deti vedie k rozhodnutiu vedome si ublížiť? Podľa pediatričky Kristíny Visolajskej sa pre otravu liekom najčastejšie rozhodnú dve skupiny mladých.

„V prvej skupine sú zraniteľné deti s rôznymi psychickými ťažkosťami pochádzajúce z rozvrátených rodín, z ťažkého sociálneho prostredia alebo sa v rodine vyskytuje závislosť. Druhá skupina detí pochádza z (na prvý pohľad) stabilných pomerov, rodina je dobre zabezpečená. Žiaľ, v týchto rodinách si rodičia často nenájdu na deti čas, málo sa s nimi rozprávajú a nevnímajú ich potreby. Takéto deti bez dohľadu môžu podľahnúť vplyvu cudzích ľudí najmä cez sociálne siete. Tam si iní môžu vymyslieť, aké toxické dávky nejakého lieku ,zvládli‘, čo vôbec nie je pravda, a môžu manipulovať druhých, aby to skúsili,“ opisuje Visolajská. 

Ďalšiu príčinu možno nájsť na internete. Medzi deťmi sa podľa ŠÚKL šíri takzvaná paracetamolová výzva. Počas nej majú deti užiť všetky voľnopredajné lieky, ktoré majú doma, a reakciu organizmu následne natočiť na sociálnu sieť.

Internetová poradňa pre mladých IPčko vysvetľuje, že online výzvy spĺňajú pre mladých dve dôležité funkcie. Dávajú im pocit, že sú niečoho súčasťou a aj poriadnu dávku adrenalínu.

„Práve adrenalín, rovesníci, dobrodružstvo, pozornosť, viralita, úspech a sociálny status sú dôvodom, prečo sú mladí ľudia súčasťou online výziev, ktoré nám dospelým často prídu úplne šialené,“ píše IPčko na Facebooku.

Rozprávajte sa s deťmi a obmedzte im používanie telefónov, radí lekárka

Existuje niekoľko krokov, ktorými môžu rodičia minimalizovať riziko, že ich ratolesti vyskúšajú tento nebezpečný experiment.

Podľa IPčka nie je správne tváriť sa, že podobné „výzvy“ neexistujú. Skôr sa treba detí opýtať na ich názor na online výzvy a zisťovať, čo by robili, keby boli vyzvané zúčastniť sa na nejakej. Ak dieťa odpovie kladne, nemali by ste ho odsúdiť, lebo stratí dôveru.

„Povedzte im, že veríte tomu, že zapojenie sa do výzvy a tlak, ktorý prežívajú, je legitímny. Nebagatelizujte,“ radia dobrovoľní psychológovia.

Pediatrička upozorňuje, že rodičia si v prvom rade musia nájsť na dieťa čas a nechodiť domov neskoro z práce. „Po príchode zo školy a práce odporúčam deťom zobrať telefóny a ďalšie zariadenia a zamknúť ich. Večer po učení a športe a po splnení si ďalších povinností, môžu deti ,za odmenu‘ četovať s priateľmi pol až trištvrte hodinu alebo si čítať stránky. Po 20:30 odporúčam vypnúť wifi v celom dome,“ hovorí Visolajská.

Samozrejmosťou má byť inštalácia rodičovskej kontroly v mobile, aby rodič vedel, ktoré aplikácie si dieťa nainštalovalo, a zároveň mať zablokovaný prístup k nevhodnému obsahu. Lekárka rozhodne neodporúča, aby malo dieťa dáta v mobile. Je to vraj zbytočné.

„Doma je wifi a telefón má slúžiť v prvom rade na komunikáciu s blízkymi. Toto všetko platí aj pre starších študentov. Pokiaľ študenti bývajú doma, respektíve ich rodičia financujú, majú právo stanoviť si isté podmienky, aj keď na vysokej škole sa môžu podmienky postupne meniť. Treba však zostať stále ostražití,“ dodáva varovne pediatrička.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok