Prišiel čas získať späť, čo je naše. Pozrite si video, ktorým Ukrajinci burcujú pred začiatkom ofenzívy

Snímka obrazovky 2023-05-27 203420 Foto: Telegram

Dlho skloňovaná ukrajinská protifenzíva je zrejme na spadnutie. Vyplýva to zo sobotných prejavov čelných predstaviteľov Kyjeva. Iní zas vravia, že sa už začala.

Ukrajina je pripravená začať protiofenzívu proti ruským silám. V rozhovore pre britskú verejnoprávnu stanicu BBC zverejnenom v sobotu to uviedol tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Olexij Danilov.

Protiofenzíva vraj môže začať kedykoľvek. Ukrajina má podľa neho teraz „historickú príležitosť“ a nesmie urobiť chybu.

„Bolo by podivné, keby sme oznamovali dátumy, kedy má začať tá alebo iná udalosť. Takto sa to nerobí… Naša krajina má pred sebou veľmi zodpovednú úlohu. A my chápeme, že nemáme právo urobiť chybu,“ dodal Danilov.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj medzitým na svojom telegramovom účte publikoval veľkolepo vyzerajúce video s ukrajinskými vojakmi a západnými tankami Leopard 2. „Prišiel čas získať späť, čo je naše,“ povedal Zalužnyj.

Ukrajinskí činitelia však ohľadne začiatku rozsiahlej operácie na vytlačenie agresora opakovane zverejňujú protichodné vyhlásenia.

V kontraste so slovami Zalužného a Danilova prezidentský poradca Mychajlo Podoľak napríklad cez týždeň skonštatoval, že protiútok sa už začal. „Protiofenzíva prebieha už niekoľko dní,“ vyhlásil Podoľak v rozhovore pre taliansku televíziu, ktorý odvysielali v stredu vo večerných hodinách.

Bývalý zástupca veliteľa síl NATO v Európe, britský generál Richard Shirreff, tento mesiac uviedol, že Ukrajinci podľa neho uspejú, no hovorí, že pôjde o „zdĺhavú kampaň“ a varoval, aby mali ľudia „rozumné očakávania“.


Ďalšie články