Fico: NATO chce pred voľbami u nás robiť mediálnu kampaň zameranú na voličov Smeru. Sulík súhlasil, že je to problematické

podpredseda Ladislav Kamenický Richard Takáè ¼uboš Blaha Juraj Blanár Robert Fico Marián Saloò Na snímke zľava podpredsedovia Smer-SD Ladislav Kamenický, Richard Takáč, predseda Smer-SD Robert Fico, podpredsedovia Smer-SD Ľuboš Blaha, Juraj Blanár počas tlačovej konferencie po zasadnutí vedenia strany Smer-SD 21. apríla 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Hlavnou témou nedeľňajšej tlačovej konferencie Smeru bolo vyhlásenie verejnej súťaže na mediálnu kampaň s názvom Why Ukraine matters (Prečo na Ukrajine záleží) Severoatlantickou alianciou, ktorá tender oznámila koncom mája. Podľa lídra Smeru ide o akúsi ozvenu NATO na apely skupiny predstaviteľov štátnych orgánov, ktorí žiadali v Bruseli štruktúry Európskej únie a NATO o intervenciu proti opozícii.

Objednávka na kampaň naozaj existuje, pričom sa dá nájsť na oficiálnych stránkach NATO. „Cieľom tohto výberového konania je realizovať kampaň Prečo na Ukrajine záleží a zvýšiť na Slovensku povedomie o tom, prečo je pokračujúca podpora Ukrajiny dôležitá, ako súvisí s vlastnou ochranou Slovenska a o úlohe NATO pri zaisťovaní tejto bezpečnosti,“ píše sa na stránkach Severoatlantickej aliancie. Detailné informácie, s ktorými prišiel vzápätí líder Smeru, sa nám zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť.

Podľa informácií strany Smer, ktoré na tlačovke predstavila, sa má kampaň uskutočniť na jar a v lete pred septembrovými voľbami v roku 2023.

„Táto kampaň na Slovensku, ktorá má byť financovaná Severoatlantickou alianciou, sa má špeciálne sústrediť na občanov Slovenska vo veku 25 až 34 rokov a 55 až 65 rokov so stredoškolským vzdelaním žijúcich mimo Bratislavy, lebo tí najviac kritizujú pokračujúcu vojenskú pomoc Ukrajine,“ uviedol Robert Fico z dokumentu, ktorý pripravila jeho strana.

Zdôraznil, že kampaň mieri proti ľuďom, ktorí najčastejšie volia jeho stranu: „To sú voliči Smeru.“ Podľa Fica nejde o náhodu. Priblížil, že kampaň má NATO iba financovať, ale nemá to byť pod jeho záštitou.

„Prečo kampaň nepôjde pod značkou NATO,“ zdôraznil Fico skutočnosť, že by išlo o priame zasahovanie medzinárodnej inštitúcie do politickej súťaže v suverénnom štáte.

Predseda SaS Richard Sulík sa k tejto kauze vyjadril v politickej relácii TA3 V politike. Líder SaS priznal, že zasahovanie NATO do predvolebnej kampane na Slovensku sa nepáči ani jemu.

Fico okrem iného kritizoval aj Čaputovej rozhovor pre Politico. Prezidentka tým podľa neho „šíri dezinformácie“ o tom, že Slovensko ovláda „ruská propaganda“. Líder Smeru spomenul prezidentku aj v televízii TA3. Podľa neho sa nemôže vyjadriť, že „ľudia sú na Slovensku zmätení, ak majú iný názor ako ona“.

https://standard.sk/363546/caputova-v-rozhovore-pre-politico-siri-dezinformacie-slovakom-prekaza-politika-k-vojne-z-inych-dovodov/

Ďalšie články