Slovenskí stredoškoláci zabojujú o svetové prvenstvo súťaže FIRST Global Challenge v Singapure

KOŠICE – Slovenskí stredoškoláci prenikli do medzinárodnej špičky. S návrhom vodíkového domu sa dostali medzi desať najlepších tímov sveta. Osem mladých, šikovných ľudí – Adam Tranžík, Adam Kadlečík, Matej Korec a Andrej Podhorský z trnavskej strednej priemyselnej školy (SPŠ) technickej a Daniel Striežovský, Marek Neusch, Gregor Alvin Oswald a Vladimír Macko z gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom.

IMG_1160

Spoločne tvoria tím pripravujúci sa na prestížnu medzinárodnú robotickú súťaž stredoškolákov FIRST Global, ktorá sa uskutoční v Singapure od 7. do 10. októbra. Ich robot nazvaný Ľudmila je takmer hotový. Jeho finálna verzia bude pripravená začiatkom októbra a pôjde do boja so svetovými špičkami. Svojho robota študenti predstavili na konferencii SlovakiaTech, ktorá sa koná v týchto dňoch v košickom Kulturparku.

Tento ročník FIRST Global sa nesie v znamení možností, ktoré nám dokáže efektívna výroba vodíka priniesť. Prípravy tímov z celého sveta boli zamerané na zostrojenie robotov a vytvorenie projektov určených na prácu s vodíkom.

Projekt na úvod predstavil jeden z mentorov tímu Adam Kukla: „Robot musí najprv pozbierať kyslíkové a vodíkové atómy, tie potom musí nejakým spôsobom oddeliť, ďalej ich musí dopraviť do palivového článku a na konci hry sa potrebuje robot zavesiť. To všetko sa musí stihnúť v priebehu 2,5 minúty, ktorú má robot k dispozícii. V podstate ide o vodíkovú batériu, o to, že keď obnoviteľné zdroje energie nestačia s výrobou, tak sa dá použiť práve energia z vodíkovej energie,“ hovorí a dodáva perličku: „V tejto chvíli sme jediná krajina na svete, ktorej sa podarilo s inovačným projektom počas dvoch rokov postúpiť do Top 10 svetových projektov. Tak ako sme minulý rok dostali šancu prezentovať projekt slovenského tímu v Ženeve, tak tento rok sme dostali šancu prezentovať a bojovať s naším projektom o svetové prvenstvo v Singapure.“

Link na prestavenie hernej disciplíny si môžete pozrieť tu:

 

Okrem stavby robota riešil tím celé leto aj prípravu inovačného projektu, ktorého zameraním bolo práve skladovanie vodíka s cieľom uchovať energiu v úplne energeticky samostatnom, tzv. off-grid dome. Na SlovakiaTech študenti predstavia svoj projekt, ktorý pripravovali aj v spolupráci s renomovanými slovenskými vedcami zo Strojárskej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Projekt je výnimočný nielen absorpciou vyrobeného vodíka pri izbovej teplote, ale aj využívaním tepelných strát v prospech vykurovania.

Foto: Natália Novotná