Video: Po hromadnej bitke v ukrajinskom kostole v Čerkasoch skončilo 12 ľudí v nemocnici

Veriaci po sebe pri potýčke priamo v svätostánku hádzali aj lavičky či hasiace prístroje.

Snímka obrazovky 2024-10-17 220316 Foto: X

Ukrajinská polícia začala vyšetrovať bitku, ktorá vypukla vo štvrtok v Katedrále svätého Michala v meste Čerkasy medzi prívržencami moskovskej a kyjevskej vetvy pravoslávnej cirkvi. Polícia uviedla, že prípad vyšetruje pre podozrenie z výtržníctva. V prípade uznania viny hrozí aktérom bitky trest odňatia slobody na tri až sedem rokov.

Konflikt v katedrále, ktorej správcom bol doteraz duchovný verný Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu (UPC), vypukol po tom, ako duchovný hlásiaci sa k autokefálnej cirkvi na Ukrajine (PCU) prostredníctvom videopríhovoru oznámil, že katedrálny chrám v meste Čerkasy sa vracia pod správu prokyjevskej cirkvi a bude chrámom ozbrojených síl.

Farníci, ktorí podporujú UPC, prišli na obranu chrámu a zabarikádovali sa tam, pričom predtým násilím vyháňali kňazov a veriacich hlásiacich sa k autokefálnej PCU.

Potýčky medzi prítomnými, ktorí po sebe hádzali aj lavičky či hasiace prístroje, si vyžiadali 14 zranených. Stav 12 z nich si vyžiadal prevoz do nemocnice.

Bohoslužby v chráme odslúžil napokon duchovný PCU, dodala AFP. Pripomenula, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v lete podpísal zákon, ktorý umožní zakázať na území Ukrajiny pôsobenie organizáciám spojeným s ruskou pravoslávnou cirkvou vrátane UPC.

Ukrajina sa usiluje udržiavať si od ruskej pravoslávnej cirkvi odstup už od roku 2014. UPC patriaca pod moskovský patriarchát vyhlásila v roku 2022 po vpáde ruskej armády na Ukrajinu nezávislosť od Moskvy, formálne sa však nevyhlásila za autokefálnu.

Ukrajinské úrady sa domnievajú, že UPC vzťahy s Moskvou de facto neprerušila a že časť duchovných – vrátane metropolitu Feodosija – sa k Moskve naďalej hlási. Ukrajina sa takýchto duchovných snaží odhaľovať.

AFP pripomenula, že najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill naďalej neochvejne podporuje inváziu Ruska na Ukrajinu.

(tasr, afp)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok