Čínska automobilka BYD prudko expanduje. Je hrozbou aj pre európsku konkurenciu

Jedným zo symbolov aktuálne rýchlo meniaceho sa sveta automobilov je čínsky koncern BYD. V Európe bola táto automobilka donedávna takmer neznáma, v súčasnosti sú však pred ňou na pozore aj také renomované značky, ako Volkswagen.

China-Auto-Show in Wuhan - 16 May 2024 Elektromobil BYD Plus DM-i. Foto: Profimedia.sk

BYD si najprv vybudoval silnú pozíciu v domovskej Číne, ako uvádza Bloomberg. Za tri roky sa mu tam podarilo zvýšiť predaje až pätnásťnásobne na súčasné tri milióny kusov ročne.

Nasledovala expanzia na globálne trhy, pričom v súčasnosti BYD exportuje svoje vozidlá už do 95 krajín. Za zmienku stojí, že 20 z nich pribudlo v tomto roku.

V súčasnosti BYD patrí do prvej desiatky najväčších výrobcov automobilov na svete. Koncom roka 2023 dokonca na krátky čas predbehla Teslu a stala sa najväčším predajcom čisto elektrických vozidiel na svete. Spoločnosť navyše nedávno oznámila, že chce vybudovať desať nových montážnych závodov na troch kontinentoch.

Rýchlosť a rozsah tejto expanzie zaskočili svetový automobilový priemysel. Jednou z reakcií sú ochranné dodatočné clá, ktoré majú chrániť domáce automobilky. Kritici čínskych výrobcov vozidiel argumentujú aj tým, že vedenie komunistickej krajiny ich pi expanzii do iných krajín štedro podporuje.

(bra)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok