Pomoc s odmínovaním Ukrajiny prisľúbilo v Lausanne vyše 40 krajín

Oznámili to vo štvrtok organizátori medzinárodnej konferencie o likvidácii pechotných mín (UMAC2024) vo švajčiarskom meste Lausanne.

muzeum,snp Odmínovací stroj Božena je diaľkovo riadený odmínovací systém. Foto: Múzeum SNP

„Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete,“ povedal účastníkom počas prvého dňa konferencie ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Priblížil, že od začiatku ruskej invázie z februára 2022 pokrývajú míny či nevybuchnuté bomby „približne štvrtinu“ územia Ukrajiny.

Ide tak podľa jeho slov o problém obrovského rozsahu. „Hovoríme o (zamínovanej) oblasti s rozlohou približne 140.000 kilometrov štvorcových, čo je takmer trojnásobok rozlohy Švajčiarska,“ uviedol. Dodal, že podľa odborníkov by „mohlo prísť o život až 9000 civilistov“, ak sa míny nezačnú likvidovať.

Naliehavosť tejto otázky zdôraznil aj švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis.

„Bez humanitárneho odmínovania nemáte poľnohospodársku výrobu, nemôžete nakŕmiť ľudí, nemôžete nechať deti hrať sa, nemôžete budovať priemysel,“ upozornil.

Švajčiarsko ako organizátor dvojdňovej konferencie UMAC2024 oznámilo, že zástupcovia jednotlivých krajín vo štvrtok v Lausanne prisľúbili, že pomôžu zabezpečiť„rýchlu a bezpečnú obnovu poľnohospodárskych oblastí“ na Ukrajine.

Zaviazali sa napríklad aj k podpore výroby odmínovacích nástrojov priamo na Ukrajine, a prisľúbili, že budú zdieľať svoje skúseností a poznatky s cieľom celosvetovo tak podporiť „inovatívne metódy a technológie, ktoré zvyšujú účinnosť odmínovania“.

Svetová banka už teraz odhaduje, že odmínovanie Ukrajiny vyjde na približne 34,2 miliárd eur, pričom táto suma podľa Šmyhala „pravdepodobne ešte porastie“.

Ukrajinský premiér v tejto súvislosti zdôraznil potrebu väčšieho počtu odmínovacích strojov, ktoré podľa jeho slov dokážu za jeden deň vykonať prácu rovnajúcu sa zhruba 100 dňom tej manuálnej.

Šmyhal uviedol, že od takejto prvej konferencie o odmínovaní Ukrajiny, ktorá sa konala vlani v Chorvátsku, sa počet odmínovacích strojov na Ukrajine zvýšil z vtedajších 32 na takmer 100. Potrebný je však podľa jeho slov niekoľkonásobok uvedeného počtu.

(tasr, reuters)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok