Oddnes si môžete pozrieť unikátnu výstavu: Obrazy tvorili nepočujúci a nevidiaci umelci

KOŠICE – V galerijnej kaviarni Fashion Point Café na Mlynskej ulici si môžete prezrieť unikátnu výstavu. Majiteľka kaviarne Mary Gildein steny svojho priestoru poskytla obrazom vytvoreným hluchoslepými výtvarníkmi zo špecializovaného zariadenia Maják, ktoré sídli v Zdobe pri Košiciach. Umelci sa dnes do tejto kaviarne vracajú po štyroch rokoch, keď tam mali premiéru a tvorili svoje diela priamo na mieste.

384111707_3765132993718618_2216701968909178545_n

„Na internete som videla fotografie najnovších prác výtvarníkov zariadenia Maják, oslovila som pána Bistiku s tým, že by som chcela vidieť, ako napredujú, pokračujú jeho zverenci, tak povedal, že nech sa prídem pozrieť. Prišla som a opäť som bola v nemom úžase, keď ľudia, ktorým sa ďalej rapídne zhoršuje zrak, chcú aj napriek tomu maľovať, chcú tvoriť a je neskutočné, aké zaujímavé a zvláštne obrazy vznikajú. Vtedy som sa rozhodla a povedala som, že by som bola veľmi rada, keby som ich mohla odprezentovať, aby o tom ľudia vedeli, aby sme ich podporili a aby sa v Majáku mohli ďalej starať o týchto svojich zverencov. Po tej prvej výstave v roku 2019 chceme teraz ukázať niečo iné, ukázať, ako tvoria, ako postupujú tí, ktorí ešte niečo vidia. Čo tvoria, čo robia tí, ktorí v podstate už strácajú úplne zrak. Premietať sa bude aj krátky sedemminútový dokument o tom, ako tvoria. Výstava sa volá Zatmenie preto, lebo Helmut Bistika chce ukázať, že aj tí, ktorí úplne prichádzajú o zrak, vedia ešte tvoriť,“ rozpráva Mary Gildein o tom, ako táto výstava vznikla.

Helmut Bistika, skvelý a originálny umelec, sa okrem maľby, grafiky, tvorby umeleckých objektov venuje aj arteterapii v Majáku, špecializovanom zariadení pre hluchoslepých klientov, s ktorými maľuje. O výstave povedal: „Diela sme pripravili na tému zatmenie, ktorá je o tom, že naši klienti majú zatmenie stále, pretože to zatmenie prišlo nie na chvíľu, ale na celý život. Je to o tom, ako sa s tým musia vysporiadať a ako prechádzajú týmto obdobím. Keď mali aj zvyšky zraku, tak teraz ho už niektorí úplne stratili. Ich každodenný život vedieme k tomu, aby mali nejaké zamestnanie a táto výtvarná činnosť im dáva nejaký zmysel. Preto chodia každý druhý deň ku mne do ateliéru a pracujú na nejakých kreatívnych obrazoch, sochách, objektoch, na niečom, čo si práve vymyslím. Tým ich motivujem do tej práce a aj do toho výtvarného procesu. Oni si niekedy ani neuvedomujú, že robia umelecké diela. Pre nich je dôležitý ten proces, tá činnosť. Tieto diela sú úžasne estetické a krásne. Mám od nich doma veci, pretože pre mňa sú inšpiráciou svojou spontánnosťou. Klienti majú radosť z toho procesu a toto ma fascinuje. O to sa zaujíma málo ľudí, preto robím aj túto vernisáž, aj keď je niekedy ťažké nájsť priestor, lebo niektoré inštitúcie sa bránia, ale oni nevedia, aký potenciál tam je, aká je tam krása a čistota.“

Ak by návštevníci výstavy chceli týchto jedinečných a talentovaných umelcov podporiť, ich diela sú na predaj za odporúčanú cenu. „Keďže sú adjustované, pripravené v ráme tak, ako obrazy majú byť,  majú svoju určitú cenu. Podľa mňa je art brut, alebo naivné umenie, na západe dosť cenené, len u nás nemá ešte odozvu,“ vraví na záver Helmut Bistika.

foto: Mary Gildein