VIDEO: Ostratickí ovocinári ukončili sezónu samozberom jabĺk. Pripravujú muštársku novinku, ktorej len tak neodoláte

OSTRATICE – Na poli Livina pri Ostraticiach v týchto dňoch ukončili samozber jabĺk. Tamojší ovocinári z Bioplantu sa okrem bohatej úrody tešili aj veľkému záujmu zo strany verejnosti.

title 1200 x 630 Ostratickí ovocinári ukončili sezónu samozberom jabĺk. Foto: Stanislav Vavro

Podľa slov ovocinára Jozefa Žatku v ovocinárskom sade s rozlohou 5 ha spustili po prvý raz v roku 1995 samozber jahôd a v tejto sezóne otvorili pre širokú verejnosť aj jesenný samozber zber jabĺk, hrušiek a sliviek.

„Do samozberu jabĺk sa zapojili ľudia z miest aj vidieka od Žiliny až po Nitru,“ uviedol počas rozhovoru pre Trenčiansky Štandard ambiciózny ovocinár.

Videoreportáž zo samozberu jabĺk v ovocinárskom sade na Livine. Zdroj: Stanislav Vavro, Bioplant s.r.o.

„Máme tu obľúbené odrody Fuji, Smeralda, Pinova, ale aj raritné odrody Coxova Reneta, Karneval a zabudnuté ovocie našich babičiek – dulu,“ ozrejmil Žatko.

„Ovocie pestujeme v systéme integrovanej ochrany, to znamená, že sa snažíme šetrne hospodáriť a používať prípravky na ochranu, len keď je to nevyhnutné a radšej uprednostňujeme monitoring škodcov,“ konštatoval ovocinár.

Spresnil, že v sadoch majú rôzne druhy lapačov na mušky, ktoré im poskytujú informácie o ich množstve a zasahujú až v nevyhnutnom prípade.

„Samozber bol otvorený 5 týždňov a sme milo prekvapení účasťou ľudí, pretože je to prvý rok a išli sme trochu do neznáma. Celkovo sa nám podarilo obrať takmer 70 ton,“ prezradil Žatko.

Zvlášť upozornil na to, že samozber sa stáva vynúteným trendom aj z toho dôvodu, že lokálni pestovatelia nedokážu konkurovať s cenou veľkoobjemovým dovozcom ovocia z Maďarska a Poľska.

„Je to jeden zo zdrojov, ktorý čiastočne pomáha saturovať lokálnu ekonomiku,“ vysvetlil ovocinár s dodatkom, že samozber je odpoveďou na vzniknutú nevyváženú situáciu na trhu s ovocím. Aj z tohto dôvodu sa podľa neho Slovensko stáva krajinou samozberateľov.

„Na budúci rok plánujeme vo Vysočanoch spustiť aj samozber čerešní, bude to taký experiment,“ dodal a zároveň prezradil ovocinársku novinku.

„Plánujeme spustiť aj muštáreň, v ktorej si ľudia budú môcť vyrobiť šťavu z vlastného alebo z nášho ovocia. A to nielen z jabĺk a hrušiek, ale aj z hrozna, mrkvy, cvikly – čokoľvek, čo sa dá drtiť,“ vyjadril sa ovocinár.

Z týchto produktov chcú na ovocinárskej farme robiť pasterizovanú šťavu plnú vitamínov, ktorú si budú môcť ľudia doma uskladniť v čerstvom stave až na dobu deväť mesiacov.