VIDEO: Olejomaľby Stanislava Filina zdobia steny po celej Európe. Prezradil nám, čo maľuje najradšej

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Krása malebnej krajiny na Podhorí sa stala celoživotným zdrojom námetov maliara Stanislava Filina (73), ktorý sa narodil v podhorskej obci Timoradza.

stanislav Filin title Olejomaľby Stanislava Filina zdobia obrazy po celej Európe. Foto: Stanislav Vavro

Jeho záujem o kreslenie a maľovanie sa prejavoval už v detstve. „Od malička som trpel častými angínami a vždy, keď ma prestali omínať horúčky, rád som kreslil domčeky z nášho regiónu,“ spomínal maliar na svoje amatérske začiatky.

Prvým radcom a učiteľom mu bol profesor Jozef Žatko na Ľudovej škole umenia v Topoľčanoch, ktorý ho zasvätil do techník akvarelu a naučil ho radovať sa z úspechov svojich jedinečných obrázkov.

Videoreportáž: Olejomaľby Stanislava Filina zdobia steny po celej Európe. Zdroj: Stanislav Vavro

V štúdiu pokračoval na Strednej umelecko-priemyselnej škole na Žižkove v Prahe. „Početné študijné prechádzky na pražskom hrade mi poskytli plodnú inšpiráciu na tvorbu diela, ktoré som začal vystavovať v pražskej galérii Platýz na Národnej,“ povedal o svojich umeleckých začiatkoch Filin.

Maľoval rád a všetko, čo upútalo jeho pozornosť. Jeho najväčší záujem smeroval ku krásam rodnej krajiny a prírody. Jeho obrazy sa stali organickou súčasťou jeho života.

„Prekrásny kút mojej domoviny sa po návrate domov stal pre mňa námetom na zachytenie pohľadov na okolitú prírodu, čarovných zákutí, vidieckych chalúpok, ktoré vyprofilovali môj umelecký prejav,“ vyjadril sa krajinomaliar.

Uzavrel, že počas svojej umeleckej tvorby namaľoval viac ako 2 500 obrazov. Jeho olejomaľby zdobia priestory po celej Európe. Jeho skvosty obohatili aj kolekcie prestížnych výstav v Synagóge v Trenčíne, na Baračke v Trenčianskych Tepliciach ako aj vo Viedni.

Záujemcovia si môžu časť jeho umeleckej tvorby pozrieť v stálej expozícii v kaviarni En Bloc Café v mestskej časti Horné Ozorovce v Bánovciach nad Bebravou.