Moderné tempo je pre človeka neprirodzené, a preto tí normálni ochorejú

Moderné tempo je pre človeka neprirodzené, a preto tí normálni ochorejú. To sa vravievalo pred niekoľko desiatkami rokov. Tvrdenie nás dnes stavia doprostred súčasnej diskusie: Preceňujeme prácu? Mali by sme prejsť na štvordňový pracovný týždeň?

„Ak nevydržím pracovať do jednej v noci, nemôžem byť profesorom,“ lamentoval dvadsaťročný Max Weber (1864 – 1920), neskôr slávny sociológ, svojej manželke Marianne. Nakoniec získal profesúru. No vo veku tridsaťštyri rokov sa prvýkrát psychicky zrútil a po niekoľkých ďalších kolapsoch ukončil svoju akademickú kariéru. Weber sám spájal svoju chorobu s pracovným preťažením.

Dnes by sa mohol čudovať. Mnohí sa domnievajú, že Japonsko, kedysi raj pracujúcich, je obrazom postrastovej ekonomiky, kam možno smerujú aj európske krajiny. V prieskume japonského Inštitútu pre politiku trhu práce z roku 2022 sa dočítame, že šesťdesiat percent ľudí mladších ako tridsaťpäť rokov sa hlási k téze: „Keby som mohol, nepracoval by som vôbec.“

Je odpoveďou na naše potreby ešte viac práce, alebo by sme sa mali radšej od práce odpútať? Prečítajte si esej Terezy Matějčkovej:


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok