Štátna skúška z dejepisu v Rusku obsahuje aj otázky o prebiehajúcej vojne na Ukrajine

Názorná verzia jednotnej štátnej skúšky z dejepisu v Rusku pre rok 2025 obsahuje aj otázky o vojne na Ukrajine a okupovaných územiach. Informuje o tom web Verstka s odvolaním sa na návrhy nových variantov skúšky, ktoré zverejnil Federálny inštitút pedagogických meraní.

Na archívnej snímke z 20. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú oblasť v meste Cherson, na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 20. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú oblasť v meste Cherson, na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

V jednej z úloh majú študenti priradiť geografické objekty k historickým udalostiam a dátumom. Konkrétne jedenásťroční žiaci musia uviesť, že „mesto Cherson sa stalo súčasťou Ruskej federácie počas špeciálnej vojenskej operácie v dvadsiatych rokoch tohto storočia“.

Rovnako sa od študentov očakáva priradiť historické udalosti k ich účastníkom. Napríklad meno Volodymyra Žogu (veliteľa práporu Sparta v Doneckej ľudovej republike), ktorý zomrel v bojoch v marci 2022, je treba spojiť so špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine.

Otázky o vojne na Ukrajine a anektovaných územiach sa prvýkrát objavili v ruskej jednotnej štátnej skúške z dejepisu už v roku 2023.

Vtedy jedna z otázok vyžadovala, aby žiaci v chronologickom poradí zoradili podpísanie „dohôd o prijatí Doneckej ľudovej republiky, Luhanskej ľudovej republiky, Záporožskej a Chersonskej oblasti do Ruska“.

(max)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok