Väčšinu Maďarov poburujú ukrajinské sankcie, ktoré stopli ropu ruského Lukoilu

Obmedzenie tranzitu ropy z Ruska cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko považuje 69 percent Maďarov za poburujúce, pričom 77 percent očakáva, že Brusel tento problém vyrieši.

Ilustračné foto: TASR/AP Ilustračné foto: TASR/AP

Obmedzenie tranzitu ropy z Ruska cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko zo strany Kyjeva považuje výrazná väčšina maďarských obyvateľov za poburujúce. Takisto očakávajú, že Brusel bude vzniknutý problém riešiť.

Až 69 percent Maďarov považuje obmedzenie tranzitu ropy z Ruska cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko zo strany Kyjeva za poburujúce. Zásah Európskej komisie v záujme riešenia tohto problému očakáva až 77 percent opýtaných. Podľa agentúry MTI to vyplýva z výsledkov prieskumu inštitútu Nézőpont, ktoré zverejnil v pondelok.

Opatrenie síce neohrozuje dodávky plynu Maďarska a Slovenska, ale vzhľadom na pomoc, ktorú tieto dve krajiny Ukrajine poskytli, ide o prekvapujúci krok, poznamenal Nézőpont.

Príčinou sporu sú sankcie na Lukoil

Ruskú spoločnosť Lukoil, ktorá dodávala do Maďarska a na Slovensko významné objemy ropy, Kyjev zaradil ešte v júni na svoj sankčný zoznam. Spoločnosť následne pozastavila tranzit ropy cez Ukrajinu.

„Dôvodom zastavenia dodávok je, že sa Lukoil dostal na sankčný zoznam Ukrajiny. Spoločnosť preto ohlásila dôvody vis maior a dodávky zastavila,“ uviedol prednedávnom hovorca slovenskej rafinérie Slovnaft Anton Molnár.

Sankcie nebránia tranzitu ropy Lukoilu cez Ukrajinu, tvrdí Komisia

Slovensko a Maďarsko očakávali, že Brusel pomôže pri riešení vzniknutého problému ako sprostredkovateľ. Európska komisia však minulý týždeň viackrát uviedla, že nevyhovie žiadosti Maďarska a nezačne konzultácie s Ukrajinou v súvislosti s jej sankciami uvalenými na ruskú spoločnosť Lukoil. Dôvodom je, že preprava ropy z Ruska do Maďarska podľa nej nepodlieha sankciám.

Výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis v piatok pre Rádio Sloboda [pod hlavičkou stanice Slobodná Európa, pozn. red.] uviedol, že Komisia skúmala situáciu okolo ropy spoločnosti Lukoil, no nevidí dôvod na obavy.

„Dodávky ropy cez ropovod Družba pokračujú a v súčasnosti nie je problém s ich bezpečnosťou,“ uviedol Dombrovskis s tým, že eurokomisia od ukrajinských úradov dostala potvrdenie, že dodávky ropy z Ruska do Maďarska a na Slovensko neboli ovplyvnené, keďže Lukoil nie je počas tranzitu cez Ukrajinu oficiálnym vlastníkom tejto komodity.

Ukrajinské sankcie sú v rozpore s tým, čo vraví Komisia

Zo znenia ukrajinských sankcií však vyplýva, že sankcie sa na ropu Lukoilu vzťahujú aj v prípade, že Lukoil formálnym vlastníkom ropy nie je, no v rámci kontraktu má právo „vykonávať úkony obsahovo zhodné s výkonom dispozičného práva“.

Táto formulácia v podstate znamená, že možno zablokovať akýkoľvek majetok, ktorý je nejakým zmluvným spôsobom stále spätý s Lukoilom. A keďže Lukoil podľa dosiaľ platného kontraktu zodpovedal za prepravu ropy až po maďarsko-ukrajinské hranice, ukrajinské sankcie tranzit ropy blokovali a doposiaľ blokujú.

Šéf maďarského úradu vlády Gergely Gulyás sa vo štvrtok vyjadril, že maďarská rafinéria MOL a Lukoil musia prekopať existujúcu zmluvu o dodávkach, aby sankcie obišli. Spresnil, že MOL bude musieť znášať riziko tranzitu od rusko-ukrajinskej hranice po maďarsko-ukrajinskú hranicu. To podľa neho dodávky predraží, no je to zákonné riešenie.

„Skutočnosť, že Komisia zamietla našu žiadosť a že nekoná, dokazuje, že ukrajinská vláda dostala pokyn z Bruselu urobiť takýto krok,“ povedal v sobotu šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v Tihanyi na festivale Tranzit.

(sak, tasr)