Pfizer a Moderna sú už dostupné pre všetkých. Ministerstvo očakáva zvýšenie záujmu o očkovanie

Očkovacie látky založené na mRNA technológii sú občanom opäť o čosi bližšie. Podľa stredajšej zmeny v aplikácii Čakáreň sa budú prideľovať všetkým občanom od 18 rokov. Pre najmladších tínedžerov je určený Pfizer. Minister zdravotníctva očakáva, že sa vďaka kroku zvýši záujem o očkovanie.

Oèkovanie proti ochoreniu Covid-19 v Skopji Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Čakáreň je od 29. apríla otvorená pre všetkých záujemcov od 16 rokov. V rámci jednotlivých vekových kategórií sa však vakcíny pôvodne prerozdeľovali. Pfizer sa určil pre 16- a 17-ročných tínedžerov a ľudí nad 35 rokov. Moderna patrila očkovancom od 35 rokov smerom nahor. Vektorovú vakcínu od Johnson & Johnson zas využívajú mobilné očkovacie tímy na štepenie imobilných ľudí a vylúčených komunít.

AstraZeneca je naďalej odporučená ľuďom vo veku od 18 do 55 rokov. Toto rozpätie bolo v začiatkoch určené na základe nedostatku dát z klinických štúdií u starších ľudí. Po doplnení informácií sa vo viacerých európskych štátoch vakcinačná stratégia upravila a Vaxzervia sa odporučila aj pre seniorov.

Keď sa zriedkavo začali u očkovancov v produktívnom veku prejavovať nežiaduce účinky vo forme krvných zrazenín, niektoré štáty ju vyhradili len pre seniorov. Slovenské ministerstvo zdravotníctva podobnú zmenu zatiaľ neplánuje.

Vakcíny sa teda prideľujú na základe veku, jedinou výnimkou sú chronicky chorí, ktorí dostávajú Pfizer. Od prvého júna budete môcť sami ovplyvniť výber vakcíny, pribudne na to možnosť v čakárni. Ponuka by sa tiež mala rozšíriť o 100-tisíc dávok vektorovej vakcíny Sputnik V. Bližšie informácie o jej podávaní ešte rezort nezverejnil.

Nahraďte nedostatok vektorových vakcín Pfizerom

Očkovanie prvou dávkou Vaxzervia od AstraZenecy je aktuálne pre meškajúce dodávky pozastavené. Zvyšok vakcín chce rezort využiť na preočkovanie druhou dávkou. Po prísune ďalších ampuliek chce minister Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) očkovanie touto látkou obnoviť.

Problém s dočasným nedostatkom vakcín sa v stredu zrejme rozhodlo ministerstvo riešiť dostupnosťou mRNA vakcín. Ďalším aspektom je, že im podľa prieskumov občania najviac dôverujú. Dá sa preto predpokladať, že do čakárne sa ešte neprihlásili tí, čo síce majú záujem o očkovanie, ale chcú Pfizer. Táto skupina občanov vrátane mladších sa už dočkala.

Toto rozhodnutie už na sociálnej sieti pochválil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). „Aj takto budeme môcť na školách vytvoriť bezpečné prostredie a zabezpečiť ich kontinuálne fungovanie,“ uviedol s tým, že odporúča každému túto možnosť využiť.  

Dáta hovoria o dopyte mladších

Sprístupnenie mRNA vakcín pre všetky vekové kategórie nepochybne motivuje snaha zaočkovať pred letnými dovolenkami čo najviac ľudí. Napríklad v Bratislavskom kraji čaká na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vyše 150-tisíc ľudí. Na prvú dávku vakcíny je prihlásených 61 104 a na druhú dávku 95 293 ľudí.

„Najväčší dopyt na očkovanie prvou dávkou je vo vekovej skupine od 35 do 39 rokov (16 555 ľudí). Najviac ľudí čaká na druhú dávku vo vekovej skupine 45 až 49 rokov (16 187 ľudí),“ spresnil Bratislavský samosprávny kraj.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na sociálnej sieti informovalo, že v utorok (18. mája) bolo v rámci celého Slovenska v Čakárni na očkovanie približne 220-tisíc ľudí a ďalšie desiatky tisíc ľudí už majú pridelené termíny. Rezort zas v utorok na Facebooku ozrejmil, že do Čakárne zatiaľ pribúda podobné množstvo ľudí, ako z nej priebežne ubúda.

Aktuálne je podľa ministerstva zdravotníctva zaočkovaných zhruba 26 percent populácie. Spomedzi ľudí nad 16 rokov, ktorí sa aktuálne môžu očkovať, máme zaočkovaných necelých 32 percent.


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok