Reformu Bezpečnostnej rady OSN podporili aj USA. Mala by v nej zastúpenie Afrika či ostrovné štáty

Spojené štáty americké podporujú návrh, aby v Bezpečnostnej rade OSN vznikli dva posty stálych členov pre africké štáty a jeden post nestáleho člena, na ktorom by sa striedali malé ostrovné rozvojové štáty.

Zasadnutie Bezpeènostnej rady OSN Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová drží Chartu OSN počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku v pondelok 24. apríla 2023. Foto: TASR/AP

V noci na štvrtok o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej to americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová oficiálne oznámi vo štvrtok na zasadnutí Rady pre zahraničné vzťahy (CFR) – amerického think-tanku špecializujúceho sa na zahraničnú politiku USA a ich medzinárodné vzťahy.

Tento krok prichádza v čase, keď sa USA snažia napraviť vzťahy s Afrikou, kde mnohé štáty nie sú spokojné s podporou Washingtonu pre vojnu Izraela v Pásme Gazy, a prehĺbiť kontakty s tichomorskými ostrovmi, ktoré sú dôležité pre boj proti vplyvu Číny v tomto regióne.

Thomasová-Greenfieldová v rozhovore pre Reuters vyjadrila nádej, že toto oznámenie „posunie túto agendu vpred spôsobom, aby sme v určitom bode v budúcnosti mohli dosiahnuť reformu Bezpečnostnej rady“, čo označila za súčasť politického odkazu dosluhujúceho amerického prezidenta Joea Bidena.

Presadzovanie návrhu na vytvorenie dvoch stálych postov pre Afriku v BR OSN a „rotujúceho“ kresla pre malé ostrovné rozvojové štáty je dodatkom k dlhodobej podpore Washingtonu pre návrh, aby India, Japonsko a Nemecko v BR OSN získali status stálych členov.

Veľvyslankyňa USA pri OSN súčasne v rozhovore spresnila, že Washington nepodporuje rozšírenie práva veta nad rámec piatich krajín, ktoré ho majú.

Bezpečnostná rada OSN je poverená udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti a má právomoc uvaliť sankcie a zbrojné embargá a povoliť použitie sily.

Keď bola v roku 1945 založená OSN, Bezpečnostná rada mala 11 členov. To sa v roku 1965 zvýšilo na 15 členov, zložených z desiatich zvolených štátov slúžiacich dvojročné funkčné obdobie a piatich stálych národov s právom veta (Rusko, Čína, Francúzsko, USA a Británia).

K zmenám, pokiaľ ide o členov Bezpečnostnej rady, bude môcť dôjsť až po zmene a doplnení zakladajúcej Charty OSN, čo si vyžaduje schválenie a ratifikáciu dvoma tretinami členov Valného zhromaždenia OSN, vrátane piatich mocností s právom veta v BR OSN.

Reuters pripomína, že o reforme BR OSN a OSN sa hovorí už viac ako desať rokov. Potreba zmien sa zintenzívnila v súvislosti s geopolitickým súperením, ktoré sa v BR OSN prejavilo aj vetovaním zásadných návrhov – ako napríklad v prípade vojny na Ukrajine, keď Rusko ako stály člen BR OSN môže vetovať akýkoľvek návrh rezolúcie, ktorý ho za rozpútanie a pokračovanie vojny odsudzuje.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom vyhlásení zo stredy podporil reformu BR OSN, pretože „presne zodpovedá situácii po druhej svetovej vojne“. Dodal, že je problém s jej efektivitou, preto je potrebné reformovať ju.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac