Taiwan odmietol, že by vyrábal komponenty do explodujúcich pagerov

Taiwanská vláda uviedla, že súčasti tisícov pagerov používaných ozbrojenou skupinou Hizballáh, ktoré začiatkom týždňa explodovali v Libanone, neboli vyrobené na ostrove. Informuje o tom britská BBC.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 18.03.32 Príslušníci civilnej obrany odnášajú zraneného muža, ktorému vybuchol v ruke pager. Foto: TASR/AP

Toto vyhlásenie prišlo po tom, čo taiwanská spoločnosť Gold Apollo odmietla výrobu zariadení, ktoré boli pri útoku použité. „Komponenty pre pagery Hizballáhu sme nevyrobili my,“ povedal v piatok novinárom taiwanský minister hospodárstva Kuo Č‘-chuej a dodal, že začali vyšetrovanie.

„Chcem odhaliť pravdu, pretože Taiwan nikdy nevyvážal tento konkrétny model pagera,“ povedal taiwanský minister zahraničných vecí Lin Chia-lung. Šéf spoločnosti Gold Apollo začiatkom tohto týždňa poprel, že by mal jeho podnik s útokmi niečo spoločné. Povedal, že poskytol licenciu na svoju obchodnú značku maďarskej spoločnosti BAC Consulting, aby používala názov Gold Apollo na svojich vlastných pageroch.

BBC sa maďarskú spoločnosť nepodarilo skontaktovať. Jej generálna riaditeľka Cristiana Bársony-Arcidiacono pre americkú spravodajskú stanicu NBC uviedla, že o ničom nevie a poprela, že by jej spoločnosť pagery vyrábala.

Maďarská vláda uviedla, že BAC nemá v krajine „žiadne výrobné ani prevádzkové miesto“. V správe denníka New York Times sa však s odvolaním sa na izraelských spravodajských dôstojníkov uvádza, že spoločnosť BAC bola fiktívnou spoločnosťou, ktorá pôsobila ako krytie pre Izrael.

(mas)