ZAP: Konsolidačný balík zlikviduje ambulantný sektor

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) na pondelkovom mimoriadnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR upozornil, že zdravotníctvo by nemalo byť sektorom, v ktorom by sa mali v súčasnej kritickej situácii uplatňovať úsporné opatrenia.

Snímka obrazovky 2024-08-16 o 11.51.22 Kardiológ Alexander Bohó pri vyšetrovaní pacienta v novej kardiologickej ambulancii v Revúcej. Foto: Lukáš Mužla/TASR

„Uvedomujeme si dôležitosť a nutnosť konsolidácie verejných financií, avšak v predloženej podobe sú pre ambulantný sektor likvidačné. Preto sme pod záštitou Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR radikálne odmietli zavedenie transakčnej dane a zároveň jasne popísali možné negatívne dosahy ostatných konsolidačných opatrení. Konštatujeme, že predstavené úsporné riešenia na strane štátu nie sú dostatočné a zároveň neboli využité všetky dostupné prostriedky, ktoré by na príjmovej strane zabezpečili dodatočné zdroje z iných – menej exponovaných odvetví, ako je zdravotníctvo,“ skonštatoval ZAP.

V zdravotníctve by sa podľa neho v súčasnosti nemali prijímať úsporné opatrenia. „Optimalizácia sektora by mala byť systémová. Realizácia opatrení z konsolidačného návrhu by znamenala obrovské mínus nielen pre poskytovateľov, ale aj pre pacientov a pre štát samotný,“ poznamenal zväz.

Konsolidačné opatrenia v zdravotníctve kritizujú zástupcovia nemocníc, nemocničných i ambulantných lekárov či zástupcovia sestier. Taktiež Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Upozorňujú, že opatrenia spôsobia odlev odborníkov a kolaps systému, a vyzývajú vládu, aby od nich upustila.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok