Jemen: Nálety USA a Británie neznížili vojenskú spôsobilosť húsíov v Červenom mori

Vzdušné útoky Spojených štátov a Spojeného kráľovstva pritom mali za cieľ ukončiť narúšanie lodnej dopravy povstalcami hnutia Ansár Alláh, pripomenul podpredseda medzinárodne uznanej jemenskej vlády Ajdarús az-Zubajdí.

húsíovia Na archívnej snímke z 22. januára 2024 jemenskí povstalci húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy a proti leteckým útokom americkej armády na územie Jemenu na predmestí jemenskej metropoly Saná. Foto: TASR/AP

Vicepremiér v utorkovom rozhovore pre britský denník Guardian vyjadril obavu, že húsíovia využívajú americko-britské nálety, prvýkrát vykonané začiatkom roka, aby získali podporu pre svoje aktivity a vykreslili Západ ako agresora v Jemene.

„Nálety namiesto toho, aby húsíov odradili, majú opačný účinok. V istom zmysle im pomáhajú a posilňujú ich. Miestna verejná mienka je taká, že húsíovia majú navrch, pretože mobilizujú ľudí okolo myšlienky, že na nich útočia Spojené kráľovstvo a USA, a oni sa (len) bránia,“ povedal az-Zubajdí, predseda separatistickej Južnej prechodnej rady, strany s troma kreslami v osemčlennej prezidentskej rade – koaličnej vláde so sídlom v meste Aden.

Iránom podporovaní húsíovia, ovládajúci v Jemene tie najľudnatejšie oblasti, útočia na lode v Červenom mori už od vlaňajšieho októbra. Povstalci tieto útoky podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Az-Zubajdí tvrdí, že koalícia vedená Saudskou Arábiou podniká útoky na pozície húsíov vrátane raketových odpaľovacích zariadení už osem rokov, no povstalci sa napriek tomu dokázali prispôsobiť a nájsť riešenia, ako ukryť svoje vojenské spôsobilosti.

Vyzval preto na zmenu na lepšie koordinovanú stratégiu medzi Západom, regiónom a jemenskou vládou. Podľa neho zároveň nastal čas uznať, že povstalci nemajú záujem na dohode o deľbe moci v Jemene, návrh ktorej im pred rokom predstavila Saudská Arábia a potom aj OSN.

„Je jasné, že do (jemenských) prístavov Hudajdá a Salíf v Červenom mori priplávali bez kontroly lode s kvalitnými zbraňami od Iráncov aj Rusov,“ uviedol jemenský predstaviteľ. Tieto prístavy sú pod kontrolou húsíov.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok