Europoslanci schválili covid pasy. Jednotný QR kód nahradí všetky doterajšie potvrdenia

Cestovanie naprieč pandemickou Európskou úniou bude jednoduchšie. Od prvého júla začnú fungovať covid pasy. Jednotný QR kód tak nahradí všetky doterajšie potvrdenia o negativite voči koronavírusu. Pri tých slovenských bol chaos, vychádzali v rôznych verziách alebo neboli dostupné v angličtine. Európska komisia sa tiež zameria na to, aby boli testy na ochorenie COVID-19 cenovo dostupné.

164694092_3929821963731921_9094512056410821843_n Vizualizácia papierovej a digitálnej formy covid pasu. Foto: European Commisssion/Facebook

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) definitívne schválili covid pasy, ktoré majú od 1. júla uľahčiť cestovanie v rámci EÚ a prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze.

Portál ČTK informoval, že za nariadenie hlasovalo 546 poslancov, proti bolo 93. Nasleduje ešte formálne potvrdenie v Rade EÚ. Europoslanci odhlasovali, že členské štáty EÚ nebudú môcť uvaliť na držiteľov covid pasov ďalšie cestovné obmedzenia, ako sú karanténa, samoizolácia či testovanie, pokiaľ nebudú nevyhnutné a primerané z dôvodu ochrany verejného zdravia.

Pri prijímaní takýchto opatrení sa musí prihliadať na epidemiologické dáta, ktoré zverejňuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Členské štáty musia o začiatku uplatňovania takýchto dodatočných obmedzení vedieť minimálne dva dni vopred. Verejnosť sa o nich dozvie aspoň s 24-hodinovým predstihom.

Europoslanci schválili zavedenie covid pasov. Foto: Ceskenoviny.cz

Členské štáty sa majú pripraviť na spustenie covid pasov do 26. júna. Občania si budú môcť po novom do aplikácie nahrať potvrdenie o očkovaní, prekonaní choroby alebo test. Vo všetkých štátoch je platné očkovanie vakcínami, ktoré registrovala Európska lieková agentúra. Patrí medzi ne: očkovacia látka Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) a Janssen (Johnson & Johnson). Niektoré štáty uznávajú aj očkovanie Sputnikom alebo vakcínami, ktoré schválila Svetová zdravotnícka organizácia.

Bezinfekčnosť môžete preukázať aj negatívnym PCR alebo antigénovým testom či potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Každé osvedčenie bude obsahovať nasledujúce informácie o imunite cestujúcich:

Pri zaočkovaných cestujúcich názov vakcíny a jej výrobca, počet podaných dávok, dátum/dátumy očkovania.
Pri otestovaných typ testu, dátum a presný čas testu, názov testovacieho centra a výsledok.
Pri cestujúcich, ktorí ochorenie prekonali, dátum pozitívneho výsledku testu, meno toho, kto certifikát vydal, dátum vydania, dátum platnosti. Väčšina štátov uznáva šesťmesačnú imunitu po prekonaní covidu.

Zatiaľ čo očkovanie aj potvrdenie o prekonaní covidu sú zadarmo, za testy si musia občania platiť. Len niektoré štáty ich budú počas leta poskytovať občanom zadarmo v presne stanovenom počte. Európska komisia im na to prispeje sumou sto miliónov eur.

Ceny testov sa naprieč štátmi líšia a niekde stoja desiatky eur. Pre viacčlenné rodiny teda pôjde o podstatnú finančnú položku. Únia sa však zaviazala, že spraví testy cenovo dostupnými. Napríklad PCR testy bežne stoja približne 50 eur.

Len základné údaje, papierová aj digitálna forma

Certifikáty budú obsahovať iba nevyhnutné informácie: meno cestovateľa, dátum narodenia, názov členského štátu, ktorý osvedčenie vydal, a kód dokumentu.

Informácie budú k dispozícii v papierovej a digitálnej podobe. Obe verzie obsahujú QR kód a digitálny podpis, ku ktorým má prístup ich držiteľ a príslušné zdravotné a cestovné úrady. Nebude už viac potrebné tlačiť si rozličné certifikáty, na ktorých sa nezhodujú ani slovenské ministerstvá. Inštrukcie a potvrdenia o imunite proti SARS-CoV-2 sa unifikujú.

Covid pasy budú fungovať od 1. júla 2021 do 31. júna 2022. V prípade potreby môže program trvať dlhšie ako jeden rok. QR kódy by mali tiež urýchliť hraničné kontroly.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pre Štandard potvrdilo, že pracuje na ďalších dvoch aplikáciách. Jedna je určená pre bezpečnostné zložky a pracovníkov letísk a bude slúžiť na kontrolu covid pasov prichádzajúcich ľudí. Ďalšia bude pre prevádzkovateľov zariadení, ktorí ňou skontrolujú covid negatívny stav zákazníkov.


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok