Študentská rada vysokých škôl vyzýva Matoviča, aby sa vzdal titulu

Do platnosti vstúpila 1. januára právna úprava, ktorá umožňuje, aby sa absolvent mohol vzdať nadobudnutého titulu. Akademická pôda žiada, aby politici, ktorým odhalili plagiátorstvo záverečných prác, tak urobili.

premiér Igor Matoviè Štefan Holý Boris Kollár Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Začiatkom volebného obdobia sa prejavilo viacero koaličných káuz spätých s plagiátorstvom. Medzi prvými obvinenými bol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorého obvinil vtedajší predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. Svoju diplomovú prácu zo Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici mal Kollár odpísať od svojho školiteľa. Ten mu napriek tomu umožnil titul získať.

Kollár na tlačovej besede tieto obvinenia poprel a uviedol, že konal v súlade so zákonom, pretože jeho záverečná práca pri kontrole originality splnila potrebný počet percent. „Moja zhoda je 24,45 percenta. Interné smernice hovoria bežne, že do 30 percent je to bežná prax, že sa uznáva,“ povedal Kollár. Odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu preto odmietol.

Beblavý sa bližšie pozrel aj na bakalársku prácu ďalšej poslankyne Sme rodina Petry Krištúfkovej. Tá svoju prácu s názvom Vybrané indikátory sociálnej dimenzie kvality života – rodina odovzdala na rovnakej vysokej škole.

„Pani poslankyňa v celej práci systematicky vykráda texty. Kopírovala ich takým štýlom, že ešte aj tie chyby prekopírovala. V Spojených štátoch amerických by ju za to vyhodili zo školy,“ kritizoval ju Beblavý. Stranícky líder Kollár sa jej zastal a uviedol, že to, čo videl u Krištúfkovej, bolo v poriadku.

Pár týždňov na to vysvitlo, že plagiát odovzdal na Paneurópskej vysokej škole aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ten si život uľahčil tak, že do diplomovky prekopíroval svoju bakalárku.

„Tematicky aj obsahovo nadväzovala na bakalárku. V danom čase smernica dekana povoľovala, aby maximálne 50 percent diplomovej práce tvorila bakalárska práca toho istého autora. Túto hranicu som dodržal. Využíval som v nej aj iné zdroje, ktoré uvádzam pod čiarou alebo priamo v texte,“ obhajoval sa Gröhling.

Prepisovala kamarátka v Chorvátsku

V júli vysvitlo, že aj diplomová práca premiér Igora Matoviča je plagiát. Vo svojej záverečnej práci na tému Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty opísal celé state z dvoch kníh, pričom ich neodcitoval a vydával ich za svoje myšlienky. To Matovič sprvu popieral.

„Diplomovka bola mojím autorským dielom, ale ani jedno jediné písmeno som na nej nenapísal. Do počítača ju prepísala z mojich poznámok sestra môjho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku,“ tvrdil. Nepovolil však, aby prácu preveril štátny antiplagiátorský systém.

Prácu preveril Denník N, ktorý ju porovnal so spomínanými publikáciami a zistil, že ide skutočne o plagiát, v ktorom premiér odpísal ešte aj tabuľky. Po presnej komparácii Matovič nezatĺkal a v statuse sa k svojmu plagiátorstvu priznal.

„Či by som kvôli tomu mal o titul prísť? Zrejme áno … a koniec-koncov takú zmenu zákona som si u pána ministra školstva a pani ministerky spravodlivosti objednal. Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil. Potom si pôjdem žiť späť môj súkromný život. S čistým svedomím a bez titulu,“ napísal na sociálnej sieti.

Žiaden z vymenovaných politikov sa nevzdal svojej politickej funkcie, pritom v sobotu rakúska ministerka práce Christine Aschbacherová rezignovala na svoj post hneď po tom, čo bola obvinená z plagiátorstva. Diplom pritom získala na STU v Bratislave a okopírovať mala pätinu dizertačnej práce.

Nech premiér splní sľub

Študentská rada vysokých škôl v pondelňajšej tlačovej správe vyzvala predsedu vlády Igora Matoviča, aby sa vzdal svojho magisterského titulu.

„Parlament následne prijal koncom roka 2020 novelu zákona o vysokých školách, ktorou sa umožnilo, aby sa absolvent mohol vzdať nadobudnutého titulu. Nakoľko je táto právna úprava účinná od 1.1.2021, ŠRVŠ požiadala Igora Matoviča aby dodržal svoje slovo a titulu sa podľa § 108h zákona o vysokých školách vzdal,“ píše sa v správe.

Rada dodáva, že chápe náročnosť aktuálnej situácie, aj pracovnú vyťaženosť premiéra, ale nastal čas ísť príkladom a očistiť akademickú pôdu. Premiérovi preto poslala list s predpripraveným tlačivom o vzdaní sa titulu, ktoré stačí podpísať, aby mu prácu čo najviac uľahčila. Zároveň Rada uviedla, že rovnaké kroky bude požadovať od ostatných politikov, ktorí získali svoje tituly neprávom.

„K vyvodeniu politickej zodpovednosti v súvislosti so záverečnými prácami zatiaľ na Slovensku pri žiadnej z káuz neprišlo, preto žiadame aspoň vyvodenie osobnej akademickej zodpovednosti formou vzdania sa titulu,“ uzatvára Rada.  


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok