Talianska vláda v kríze, volebný rebríček ovládli národno-konzervatívne strany

Vláda talianskeho premiéra Giuseppe Conteho čelí kríze po tom, čo na svoje posty rezignovali dve ministerky z talianskej strany Italia Viva. V popredí sú pravicové strany Liga Severu a Bratia Talianska, ktoré požadujú nové voľby.

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR

Matteo Renzi, expremiér a predseda strany Italia Viva (IV), v stredu oznámil, že opúšťa koalíciu s Contem, takže spojenectvo Hnutia piatich hviezd (M5S) a ľavicovej Demokratickej strany (PD) stratilo väčšinu v hornej komore parlamentu. Stalo sa tak po týždňoch napätia medzi Renzim a Contem o to, ako čo najlepšie využiť približne 210 miliárd eur z Fondu obnovy, ktorý je určený pre členské štáty na vyrovanie dôsledkov koronakrízy.

Renzi na tlačovej konferencii uviedol, že súčasnú vládnu krízu nespôsobil, pretože tá prebieha už mesiace. Svojím odchodom z vládnej koalície so sebou vzal aj 18 poslancov a dve kľúčové ministerky, ktoré sú tiež členkami strany IV. Ide o ministerku poľnohospodárstva Teresu Bellanovú a ministerku pre záležitosti rodiny Elenu Bonettiovú.

Ovládne Taliansko Salvini s Meloniovou?

Po Renziho odchode z koalície prichádza do úvahy niekoľko scenárov. Jedným z nich je, že prezident Sergio Mattarella vyhlási nové voľby. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že by v nich mohlo dôjsť k vytvoreniu novej stredopravej vlády.

Na čele rebríčka je zatiaľ národne-konzervatívna strana Liga Severu pod vedením exministra vnútra Mattea Salviniho, ktorá v prieskume získala viac ako 23 percent. Doháňa ju však konkurenčná národno-konzervatívna partaj Bratia Talianska (FdI) s predsedníčkou Giorgiou Meloniovou, ktorú by volilo asi 17 percent voličov.

Conte môže podať demisiu a požiadať prezidenta o poverenie zostaviť novú vládu, kde by mohol Renzimu navrhnúť dôležitejšie ministerské posty. Conte avizoval, že v prípade rezignácie oboch ministeriek požiada parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde. Obaja lídri pravicových vlád ho však vyzvali, aby rezignoval, lebo ich strany odmietajú podporovať ľavicové strany a majú jasnú voličskú podporu na vytvorenie vlastnej koalície.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok