V EÚ sú falošné vakcíny. Nekonajte na vlastnú päsť, varuje ministerstvo

Europol minulý týždeň zaregistroval na trhu falošné očkovacie látky proti vírusu SARS-CoV-2. Odborníci varujú občanov členských štátov Európskej únie pred ich kúpou. Kompetentní hovoria, že nelegálne očkovacie látky na Slovensku zatiaľ nezaznamenali.

Prípravy na zaoèkovanie vakcínou od spoloènosti AstraZeneca/Oxford Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Pandémia poskytuje priestor na odhalenie dobrej aj zlej stránky spoločnosti. Môžeme tvrdiť, že doposiaľ prevládala tá dobrá.

Ľudia sa prispôsobujú protipandemickým opatreniam, šijú si navzájom rúška, ďakujú zdravotníkom a zdieľajú rady, ako s čo najnižšími dosahmi prekonať ochorenie COVID-19.

Postupom času sa zdá, že rozprávke o dobrom ľudstve je koniec. Prečo? Objavujú sa skupiny ľudí, ktorí neváhajú zneužiť ľudské nešťastie a strach a chcú na ňom profitovať.

Falošné vakcíny na obzore

Zločinci sa rozhodli zarobiť na predaji falošných vakcín.

Catherine De Bolleová, šéfka Europolu, uviedla, že pandémia predstavuje pre kriminálnikov veľkú príležitosť. Stačí im nájsť slabé miesto spoločnosti a môžu vytĺkať zisk.

Pandémia SARS-CoV-2 ochromila celý svet. Stačilo im teda zneužiť strach ľudí o svoj život a životy svojich blízkych a obchod sa mohol začať.

„Tento týždeň sme začali podporovať členský štát, kde sa našli falošné vakcíny. Zatiaľ nemôžem povedať, o ktorý štát ide. Ospravedlňujem sa. Falošné vakcíny sú však v obehu. To je zarážajúce, pretože ich distribuuje vláda,“ cituje De Bolleovú denník The Brussels Times.

Europol je policajný úrad pre spoluprácu členských štátov Európskej únie v oblasti prevencie a boja proti závažným formám medzinárodného organizovaného zločinu. 

Podľa De Bolleovej môžeme predpokladať, že ak sa falošné vakcíny našli v jednom členskom štáte, objavia sa čoskoro aj v iných.

Nepravé očkovacie látky sú len reakciou na dopyt. Predchádzali im falošné respirátory, falošné výsledky negatívneho covid testu a falošné certifikáty o prekonaní ochorenia COVID-19.

Ako sa pred nimi chrániť a neskočiť zločincom na lep?

Podľa De Bolleovej by si mali občania EÚ uvedomiť, že pravé očkovacie látky sú distribuované ministerstvami zdravotníctva jednotlivých členských štátov. Tie vakcíny, ktoré pochádzajú z iných než oficiálnych zdravotníckych zdrojov, sú zaručene falošné.

„Naozaj chcem odporučiť, aby ľudia nekupovali lieky na pochybných webových stránkach,“ uviedla šéfka Europolu.

Čo v tomto smere robí pre bezpečnosť občanov Slovensko?

Falošné vakcíny neregistrujeme

Štandard v tejto súvislosti oslovil ministerstvo vnútra. Zaujímalo nás, či na Slovensko registrujeme predaj nelegálnych očkovacích látok. Zdá sa, že v tomto smere nemusia mať zatiaľ občania obavy.

„Po preverení môžeme povedať, že takéto informácie sa nepotvrdili,“ uviedol rezort vnútra.

Rovnakú odpoveď sme dostali na otázky o tom, či sú u nás v obehu falošné potvrdenia o negatívnom covid teste alebo o prekonaní ochorenia COVID-19. Slováci sú zatiaľ disciplinovaní a pandémiu berú vážne.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že neexistujú dôvody na to, aby ľudia v tomto smere konali na vlastnú päsť. Vakcinančná stratégia Slovenska je rýchla.

„Slovensko je momentálne treťou najrýchlejšou očkovacou krajinou v Európskej únii,“ povedal Krajčí v utorok s tým, že menšiu zaočkovanosť majú Nemecko, Maďarsko, Fínsko, Česko či Rakúsko.

Štandard tiež zaujímalo, či sa niekto napriek tomu rozhodol objednať nezákonný tovar zo zahraničia. Oslovili sme preto Finančnú správu s otázkou, či boli nejaké falošné vakcíny zadržané na hraniciach Slovenska.

„Colnými úradmi v SR neboli zadržané žiadne falošné vakcíny,“ znela jasná odpoveď. Finančná správa rovnako neregistruje prípady finančných podvrhov, kedy by si niekto takéto vakcíny zo zahraničia objednal, zaplatil za ne a nič mu neprišlo.

Môžeme skonštatovať, že Slováci sú veľmi prezieraví. Napriek tomu má pre nich Prezídium Policajného zboru odporúčanie.

„Ak však má ktokoľvek podozrenie zo spáchania protiprávneho konania, ktoré by mohlo mať znaky trestného činu, alebo priestupku, na ktorého konanie je príslušná polícia, môže sa s dôverou obrátiť na políciu a urobiť podanie, ktoré polícia vždy príjme a orgán činný v trestnom konaní, prípadne správny orgán, rozhodne o ďalšom postupe,“ poradila čitateľom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok