Analytik: Bude mať Západ vôľu podporovať Ukrajinu aj po ofenzíve? Rusi budú musieť znova mobilizovať

Je otázne, či Západ vytrvá v dostatočnej podpore Ukrajiny aj po ofenzíve, ktorá jej prinesie za každých okolností straty. Rusi zároveň budú musieť spustiť ďalšiu vlnu mobilizácie, tvrdí to analytik Michael Kofman.

339283244_923186065401522_3241059942942265251_n Ukrajinská húfnica. Foto: Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny

Vojenský Expert Michael Kofman, ktorý ako jeden z mála dlhodobo predpovedal začiatok ruskej invázie na Ukrajinu, zhodnotil pre portál War on the Rocks význam bitky o Bachmut, ako aj perspektívu ukrajinského ťaženia.

Rusi podľa neho prešli do obrannej fázy, počas ktorej sa pripravujú na dlho ohlasovanú ukrajinskú ofenzívu.

Ukrajinci majú podľa Kofmana vyčlenené sily, ktoré sa pripravujú v tyle. Má ísť o jednotky, ktoré sa nezúčastňujú bojov, pričom sú z veľkej časti tvorené čerstvo zmobilizovanými vojakmi.

Expert tvrdí, že Ukrajinci od Západu dostanú „značnú injekciu delostreleckej munície na podporu chystanej ofenzívy”. Kyjev tak bude mať dostatočnú „rozletovú dráhu” na viaceré jarné či letné útočné operácie.

https://standard.sk/340427/ukrajinska-protiofenziva-je-na-spadnutie-tvrdia-ruski-vojnovi-blogeri-hlavny-smer-utoku-ma-byt-v-zaporozi/

Čo bude po ofenzíve?

Kofman si zároveň kladie otázku, že čo nastane po ukrajinskej ofenzíve. „Nech dopadne akokoľvek, Ukrajina utrpí ľudské straty, príde o vybavenie a minie naň veľké množstvo munície,” hodnotí.

Výzvou pre Západ budú najmä dodávky delostreleckej munície. Hoci Európa zvyšuje svoje výrobné kapacity, aby to malo efekt pre nadchádzajúcu ofenzívu, museli by tieto rozhodnutia prísť podľa Kofmana o rok skôr.

Po ofenzíve dôjde podľa Kofmana k operačnej pauze, po ktorej bude Kyjev musieť konsolidovať svoje sily a ďalej mobilizovať. Situáciu prirovnáva k Chersonskej ofenzíve, po ktorej bola „ruská armáda zraniteľná a veľa ľudí optimistických, že Ukrajinci môžu pokračovať v útoku”. V skutočnosti však nemohli, lebo tiež utrpeli veľké straty a svoje sily tak museli konsolidovať.

„Skutočne neviem, čo bude po tom, nemyslím to ako nejaké tvrdenie skryté v otázke,” hovorí Kofman s tým, že je otázne, či západné štáty budú mať ochotu a vôľu Ukrajinu ďalej podporovať tak, aby bola podpora dostatočná pre ďalšie ťaženie.

V Bachmute ide viac o silnú vôľu ako o strategický význam

Na margo dlhotrvajúcich bojov o mesto Bachmut Kofman uviedol, že viac než o strategický význam mesta ide o to ukázať silnejšiu vôľu.

„Zdá sa, že Rusi sa namiesto obkľúčenia Ukrajincov v Bachmute zamerali na ich vytlačenie z mesta a postup za Bachmut,” hodnotí situáciu Kofman.

Ukrajincom v Bachmute išlo podľa Kofmana o zdržanie ruských síl. „Miera vyčerpania však bola pre Ukrajinu priaznivá pred niekoľkými mesiacmi,” tvrdí. To, či držať Bachmut bolo správne rozhodnutie, sa ukáže až neskôr.

Podľa Kofmana Rusi svoje elitnejšie jednotky z Bachmutu sťahujú na iné miesta frontu, kde očakávajú ukrajinskú ofenzívu.

„Obe strany zrejme rotujú sily, čiže sa môže zdať, že bitka sa spomalila,” hovorí. Dodal aj, že „neznáša” ak niektoré zdroje každý týždeň tvrdia, že ruské snahy pri Bachmute vrcholia. „Vy môžete stále dávať tieto vyhlásenia a nakoniec budete mať pravdu,” upozornil.

https://standard.sk/337666/vplyvny-americky-institut-uz-tri-mesiace-tvrdi-ze-ruska-ofenziva-vrcholi-aka-je-skutocna-situacia-v-bachmute/

Rusi budú musieť mobilizovať

Kofman si myslí, že regulárna ruská armáda sa snaží vyhnúť ďalšej priamej vlne mobilizácie, pričom stovky tisíc vojakov sa snaží získať ako „kontraktorov”. Kofman si však nemyslí, že táto snaha Rusom vyjde. „Hlavný problém je v tom, že ruská spoločnosť, aj keď možno časť vojnu podporuje, zdá sa, že sa jej nechce priamo zúčastniť,” konštatoval. Rusi sa podľa neho napokon bez druhej vlny mobilizácie nebudú schopní udržať.

Vojaci, ktorí boli mobilizovaní v prvej vlne, už podľa neho boli nasadení priamo na front alebo ako zálohy. „Neexistuje tu žiadna 300-tisícová rezervná armáda, ako si niektorí myslia,” uzavrel.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok